Τη σύνδεση του λιμανιού της Ελευσίνας με το σιδηροδρομικό δίκτυο περιλαμβάνει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος στο σχέδιο αξιοποίησης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.
Στην Ελευσίνα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων της χώρας, το λιμάνι της καλείται να παίξει έναν πολύ σηματικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, ο ΟΣΕ μελετά τη σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα Ελευσίνας μέσω του έργου του Δυτικού Προαστιακού και την δημιουργία του εμβληματικού διαμετακομιστικού κέντρου του Θριασίου (Θριάσιο ΙΙ), με στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Σπύρος Πατέρας, στο 4ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών-ITC 2021, στο έργο για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προβλέπεται ένα πλάνο σύνδεσης όλων των περί το σιδηρόδρομο εφοδιαστικών δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά ως “μοχλός εκτίναξης” του μεταφορικού εμπορικού έργου.

Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, κ. Απόστολος Καμαρινάκης,  εκφράζει την ικανοποίηση του για τους ανωτέρω σχεδιασμούς του ΟΣΕ, ο οποίος αναγνωρίζει το ρόλο και τη σημασία των λιμενικών υποδομών της Ελευσίνας.

Λέει ο κ. Καμαρινάκης:
Ο Λιμένας Ελευσίνας είναι το μεγαλύτερο δημόσιο εμπορικό λιμάνι για την διακίνηση χύδην φορτίου στην Αττική και διαθέτει τις προδιαγραφές να ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο του ως βασικού πυλώνα για την ανάπτυξη του λιμενικού συστήματος και του πλέγματος των θαλάσσιων μεταφορών της χώρας. Η σύνδεσή του, ως φυσικό επίνειο, με το Θριάσιο Πεδίο μέσω του σιδηροδρόμου προσδίδει προστιθέμενη αξία στον επενδυτικό σχεδιασμό του Ο.Λ.Ε. ΑΕ. Θεωρείται έργο κομβικής σημασίας, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και των logistics, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει οικονομική πνοή και μεγάλη δυναμική στην περιοχή της Δυτικής  Αττικής”.