Προοίμιο μιας πιθανής βιβλικής καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή του Βουρκαρίου ήταν η “ανώδυνη” διαρροή μικρής ποσότητας πετρελαίου και χημικών στον κόλπο του Βουρκαρίου, ήταν όμως αρκετή ώστε να επισπεύσει τον προγραμματισμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά να ανοίξει το δημόσιο διάλογο για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Σεβέζο.
Στην πραγματικότητα το ΒΕΠ είχει προγραμματίσει να ξεκινήσει την ενημέρωση τον Μάρτιο του 2020 αλλά υποχρεώθηκε σε ακύρωση λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Με τα νέα δεδομένα η ενημέρωση θα ξεκινήσει με διοργάνωση ειδικής ημερίδας στις 21 Οκτωβρίου με συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.

Τα τελευταία γεγονότα ρύπανσης στον Σαρωνικό Κόλπο, η οικολογική επιβάρυνση στον υδροβιότοπο Βουρκαρίου Μεγάρων, αλλά και προβλήματα τα οποία προκύπτουν για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο για εργαζομένους, όσο και για επιχειρήσεις και κατοίκους περιοχών που φιλοξενούν βιομηχανικές δραστηριότητες (χημικές βιομηχανίες) ώθησαν τη διοίκηση του ΒΕΠ να ανακοινώσει την πραγματοποίηση αυτής της στοχευμένης ημερίδας. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για την Ευρωπαϊκή Οδηγία “Seveso”.

Ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Αδριανός Μιχάλαρος τονίζει σε σχετική δήλωσή του: «Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σε ένα θέμα που απασχολεί και θίγει τοπικές κοινωνίες Και επιχειρήσεις από τον Ισθμό της Κορίνθου μέχρι τη Λαυρεωτική. Ο βιοτεχνικός κόσμος, οι επαγγελματίες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ανταποκριθεί στην έγκαιρη πρόσκληση που απευθύνει η διοίκηση του Επιμελητηρίου μας, διότι θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις, θέσεις, απόψεις αλλά και να συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης των επιχειρήσεων και των κατοίκων των περιοχών. Όλοι είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος. Ας είμαστε προετοιμασμένοι και υποψιασμένοι. Για εμάς, υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης».

Τι είναι όμως ακριβώς η οδηγία Seveso;

Τον Ιούλιο του 1976 η Ιταλική πόλη Σεβέζο, γίνεται το επίκεντρο μιας πρωτοφανούς τραγωδίας. Στην πόλη βρισκόταν το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ICMESA, το οποίο παρήγαγε χημικά προϊόντα. Στις 10 Ιουλίου 1976, εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας ασφαλείας, προκλήθηκε μεγάλη διαρροή στην ατμόσφαιρα του δηλητηριώδους αερίου διοξίνη.
Από το ατύχημα πολλά πολλά ζωά πέθαναν φυτά καταστράφηκαν, και γύρω στα 35 άτομα – ανάμεσα τους πολλά παιδιά – παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μεταφέρονται επειγόντως στα νοσοκομεία.

Οι κάτοικοι της περιοχής διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι αρχές, με μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν στη θανάτωση όλων των ζώων σε μια περιοχή περίπου 700 στρεμμάτων.
Στο μεταξύ τα υγειονομικά συνεργεία, στους ελέγχους τους οποίους πραγματοποιούν, διαπιστώνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους έχουν προσβληθεί από σοβαρές δερματικές νόσους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται σε καρκινοπάθειες. Μπροστά στο ενδεχόμενο τερατογενέσεων, το υπουργείο Υγείας προτείνει την άμβλωση για τις εγκύους όταν το έμβρυο είναι μικρότερο των τριών μηνών. Στη συνέχεια καταστρέφεται όλη η βλάστηση της περιοχής.

Με αφορμή αυτό το ατύχημα, δημιουργείται ο προβληματισμός στην ΕΟΚ για λήψη προληπτικών μέτρων εκτός για τη προστασία του προσωπικού εντός των εγκαταστάσεων και για τη προστασία του κοινού από ενδεχόμενα ατυχήματα.