Όπως στη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών λέμε ότι υπάρχουν αφανή προγράμματα τα οποία λειτουργούν υποστηρικτικά στα εμφανή, έτσι και στην τοπική οικονομία των Μεγάρων κάτω από τους πρόδηλους τομείς της του πρωτογενούς τομέα, σημαντικό ρόλο, εδώ και περίπου μια δεκαπενταετία, διαδραματίζει το αεροδρόμιο της Γενικής Αεροπορίας στον τομέα των υπηρεσιών.
Ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι μεταξύ μας κυκλοφορούν καλοντυμένοι νέοι με ομοιόμορφες στολές και πληροφορηθήκαμε ότι είναι σπουδαστές των σχολών πιλότων οι οποίες λειτουργούν στο αεροδρόμιο.
Με όρους της αγοράς, χωρίς καμία παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας κατά τα κρατικοδίαιτα πρότυπα, εμφανίστηκε μια νέα οικονομική δραστηριότητα, εκπαιδευτικού τύπου, η οποία προέκυψε από το φυσικό πλεονέκτημα των Μεγάρων να διαθέτουν αεροδρόμιο, να έχουν ηλιοφάνεια για περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο και να βρίσκονται κοντά στην Αθήνα.
Οι τρεις αυτοί παράγοντες αλλά και άλλοι όπως το κλείσιμο του αεροδρομίου στο Ελληνικό, έγιναν πόλος έλξης επιχειρηματιών του χώρου της Γενικής Αεροπορίας, μετέφεραν ή ίδρυσαν τις σχολές τους και κατόπιν ήλθαν τα επακόλουθα των οποίων τις οικονομικές συνέπειες απολαμβάνει η πόλη σήμερα.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε το μέγεθος της συμβολής του αεροδρομίου στην τοπική οικονομία συνομιλήσαμε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Σχολής Global Aviation κ. Αλέξανδρο Τσακτάνη.
Ο κ. Τσακτάνης μας μίλησε για τη σχολή την οποία διευθύνει, ανέλυσε τις οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες προκύπτουν από τη λειτουργία των σχολών  αλλά και τη δυνατότητα της διαμόρφωσης ενός επιτυχημένου brand name για τα Μέγαρα με βάση όλη την συσσωρευόμενη αεροπορική εμπειρία και τεχνογνωσία η οποία “κτίζεται” στα Μέγαρα. Κάτι δηλαδή σαν τη Florida των ΗΠΑ η οποία έχει εξελιχθεί στην “Μέκκα” της Γενικής Αεροπορίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος μας μίλησε για τη Global ενώ ταυτόχρονα μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε αναγωγή των αριθμητικών μεγεθών στο σύνολο των σχολών, σπουδαστών, εκπαιδευτών και διοικητικού προσωπικού τα οποία επηρεάζουν τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες.

Στη Global Aviation φοιτούν περισσότεροι από 300 σπουδαστές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποψήφιοι επαγγελματίες πιλότοι, ενώ υπάρχουν λίγοι οι οποίοι σπουδάζουν για ιδιωτική άδεια πιλότου και λίγοι για πλήρωμα καμπίνας, δηλαδή αεροσυνοδοί. Έχει 60 άτομα διδακτικό και 20 άτομα διοικητικό προσωπικό. Διαθέτει 14 εκπαιδευτικά αεροσκάφη τα οποία σύντομα αναμένεται να αυξηθούν κατά τρία.
Από τους 300 και πλέον σπουδαστές της το 60% είναι έλληνες και το υπόλοιπο 40% είναι αλλοδαποί η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο χρόνος φοίτησης κυμαίνεται από 18 έως 24 ή και 30 μήνες ενώ υπολογίζεται ότι το ποσό το οποίο προϋπολογίζει να δαπανήσει ετησίως ένας φοιτητής ο οποίος διαμένει στα Μέγαρα, ενοίκιο, διατροφή, κοινωνική ζωή, είναι περίπου 15.000 ευρώ.

Ο συνομιλητής μας θεωρεί ότι η εγγύτητα των Μεγάρων στην Αθήνα και στο διεθνές αεροδρόμιο είναι το ισχυρό πλεονέκτημα σε συνδυασμό με τις ταχείες οδικές μεταφορές τις οποίες προσφέρει η Εθνική Οδός και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος.
Επίσης το μέγεθος της πόλης είναι επαρκές να στηρίξει τη στέγαση, τη σίτιση και τη διασκέδαση των σπουδαστών αλλά και την εύρεση προσωπικού, ειδικότερα διοικητικού.
Πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι τα Μέγαρα διαθέτουν το μοναδικό αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας της Αττικής σε αντίθεση από το αεροδρόμιο Τατοΐου το οποίο εξυπηρετεί μόνο αερολέσχες.

Σημαντική είναι η διαπίστωση εκ μέρους του κ. Τσακτάνη ότι αφενός η πόλη των Μεγάρων είναι αρκετά μεγάλη να στηρίξει το αεροδρόμιο και τις δράσεις του αλλά και αρκετά μικρή ώστε να ασχοληθεί μαζί του.
Όντας το αεροδρόμιο μια πηγή αρκετά σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας για την πόλη των Μεγάρων η καλή και αμοιβαία επωφελής σχέση των δύο μερών θα μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερη.
Στο πλαίσιο αυτής της σχέσης διαπιστώνουμε κι εμείς το αεροδρόμιο στερείται συγκοινωνιακής σύνδεσης με τα κέντρα των Μεγάρων και της Νέας Περάμου καθώς και τους σταθμούς του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, κάτι το οποίο ο Δήμος θα μπορούσε να προσφέρει ανταποδοτικά προς την οικονομική ενίσχυση την οποία λαμβάνει η τοπική κοινωνία από τις εκεί δραστηριότητες.

Στο χώρο εδρεύουν 8 σχολές και ο αριθμός των ατόμων τα οποία δραστηριοποιούνται μπορεί να προσδιοριστεί σε περίπου 800 σπουδαστές με παραμονή 18 – 24 μηνών, 250 μέλη διδακτικου προσωπικού και του αντιστοιχούντος διοικητικού προσωπικού.
Μετά τα χρόνια της κρίσης όπου και οι επιχειρήσεις του χώρου αντιμετώπισαν δυσκολίες φαίνεται τώρα να βρίσκουν το δρόμο τους προς την ανάπτυξη.
Οι σχολές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται αυξάνοντας τον αριθμό των σπουδαστών και των ειδικοτήτων και προσβλέπουν σε γενικότερες θετικές εξελίξεις στον κλάδο οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.
Ωστόσο ποροσδοκούν και τον αντίστοιχο σχεδιασμό και παροχή διευκολύνσεων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία είναι ο φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου ενώ βλέπουν πολύ θετικά την κατανόηση εκ μέρους των ιδιοκτητών του που είναι η Αεροπορία Στρατού.

Ο κ. Τσακτάνης μας διευκολύνει να κατανοήσουμε ότι το αεροδρόμιο των Μεγάρων είναι πλέον το μεγαλύτερο σε δραστηριότητα αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας στη χώρα και ότι η Ελλάδα είναι πλέον ιδιαιτέρως ανταγωνιστική διεθνώς αναφορικά με την εκπαίδευση χειριστών αεροπλάνων, ελικοπτέρων και δυνητικά μηχανικών.
Είναι συνεπώς προφανές ότι τα αεροδρόμια όπως αυτό των Μεγάρων θα φιλοξενήσουν αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά. Δηλαδή την εκπαίδευση χειριστών και κυρίως την εκπαίδευση χειριστών αεροπλάνων.
Λέει ακριβώς ο συνομιλητής μας “Τα Μέγαρα είναι υπερήφανα διότι δημιουργείται στην περιοχή τεχνογνωσία και ιστορία. Οι κάτοικοι, βλέποντας τα αεροπλάνα να πετούν στην πόλη τους εξοικειώνονται με την αεροπορία. Υπάρχουν εργαζόμενοι καταγόμενοι από την περιοχή στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις παροχής αεροπορικών υπηρεσιών, μεταξύ αυτών η εκπαίδευση και η συντήρηση αεροσκαφών. Η τεχνογνωσία συσσωρεύεται σταδιακά.
Αυτό είναι ένα μεγάλο προτέρημα το οποίο θα φανεί κατά τις επόμενες δεκαετίες όπου τα Μέγαρα θα είναι ένα φυτώριο αυτής της τεχνογνωσίας“.

Μπορούμε να φανταστούμε ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρχουν πιλότοι οι οποίοι πετούν σε όλον τον πλανήτη οι οποίοι θα λένε “εγώ έμαθα να πετάω στα Μέγαρα. Πέταξα την πρώτη πτήση μόνος, έχω ζήσει στα Μέγαρα, έχω φάει, έχω κάνει φίλους, έχω γνωρίσει τους ανθρώπους εκεί”.
Η πόλη των Μεγάρων θα πρέπει να προβάλει αυτή τη βιομηχανία η οποία αναπτύσσεται μέσα της και να τη δει ως μια μεγάλη ευκαιρία.

Μπορεί ο κρατικός σχεδιασμός να μην ανταποκρίθηκε στις διαχρονικές αιτήσεις της τοπικής κοινωνίας να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένα ΑΕΙ, ή παλαιότερα μιλούσαμε για ΤΕΙ, ήλθε όμως ο ιδιωτικός τομέας να χρησιμοποιήσει και να αναπτύξει αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία διαθέτει ο Δήμος των Μεγαρέων.
Ήλθε η διεθνής βιομηχανία υπηρεσιών να λειτουργήσει με βάση ένα πρότυπο το οποίο συνάδει με τον σύγχρονο τρόπο οικονομικής ανάπτυξης και να αναπτύξει την τοπική οικονομία. Κάνει δηλαδή πραγματικότητα ένα όνειρο το οποίο είχαν οι προηγούμενες γενιές των Μεγαριτών και το έχουν και οι σύγχρονοι.
Υπάρχει η ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να αποδείξει έμπρακτα την αποδοχή της νέας αυτής ευνοϊκής κατάστασης και να πράξει τα δέοντα ώστε να συνεχιστεί αυτή η ωφέλιμη συνύπαρξη με στόχο τη δημιουργία περισσοτέρων ευκαιριών για τους νέους και τη βιώσιμη, όπως πολλοί επιθυμούν ανάπτυξη.

Τώρα είναι η δυνατότητα ο Δήμος των Μεγαρέων να συνδέσει το όνομά του με την αεροπορία και δημιουργήσει ένα ισχυρό και δυναμικό εμπορικό όνομα, ενδεχομένως, “Μέγαρα η Πόλη της Γενικής Αεροπορίας”