Για μια ακόμα φορά, χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν το ανοικτό θέατρο της πλατείας Αγ. Ιωάννη Γαλλιλαίου στα Μέγαρα προκειμένου να παρακολουθήσουν την αναβίωση του εθίμου του Χορού της Τράτας.
Στο έθιμο το οποίο αναβιώνει κατά τα τελευταία διακόσια χρόνια συμμετέχουν ελεύθερα νέοι και νέες οι οποίοι φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες και χορεύουν σε ανάμνηση της οικοδόμησης του ναού, αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη Γαλλιλαίο, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο.
Κυρίαρχο ρόλο στην αναβίωση του εθίμου έχει ο γυναικείος χορός της τράτας με όλες τις παραλλαγές του και ο ανδρικός χορός τα Ρουσάλια.
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι χρυσοποίκιλτες γυναικείες φορεσιές, τα κατηφένια, οι οποίες στη βάση τους έχουν κόκκινο χρώμα, είναι στολισμένες με κεντήματα από χρυσή κλωστή και η ενδυμασία συνοδεύεται με το ο βαρύ περιδέραιο το οποίο αποτελείται από χρυσά νομίσματα, φλουριά, τα οποία κρέμονται από την εξάρτυση του περιδέραιου.
Οι άνδρες φορούν λευκές, ελαφριές φορεσιές και ξεκινούν χορεύοντας τα ρουσάλια, όπως τα κάλαντα, σε ανάμνηση των πρωτοβουλιών εποχής για την συγκέντρωση χρημάτων για την ελληνική επανάσταση.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν παρόντες εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνος, εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης ο οποίος στη συνέχεια προσκάλεσε στο βήμα τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.
Να σημειωθεί ότι η σύζυγος του κ. Σκουρλέτη κατάγεται από τα Μέγαρα.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Δήμου Γιάννης Γκίνης.

Στους χορούς συμμετείχαν μέλη από τοπικά φοκλορικά συγκροτήματα τα με τις δικές τους τοπικές φορεσιές και οι τοπικοί μουσικοί Θανάσης Μαργέτης, Χρήστος Μιχαλάκης, Δημήτρης Μαυρονάσος και Σπύρος Στρατούρης.
Τραγούδησαν οι Σπύρος Στρατούρης, Ευαγγελία Κοντοπούλου, Ιωάννα Μουρτζούκου, Έλενα Μήτσου και Χρυσούλα Τσίγκρη.