Η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και ο Δήμος Μεγάρων με οργανωτική ευθύνη του Οργανισμού Ηρόδωρος διοργανώνουν τον αγώνα τον αγώνα «Energy Aquathlon Championship»στην περιοχή Βαρέα του Κόλπου Μεγάρων.

Παράλληλα θα διεξαχθεί και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Aquathlon 2018 για τις κατηγορίες Παίδων – Κορασίδων Α & Β, Παμπαίδων – Παγκορασίδων Α & Β.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διεξαχθεί επίσης και αγώνας Aquathlon mixed relay.

Είναι μια ευκαιρία για νέους να γνωρίσουν το αγώνισμα το οποίιο συνδυάζει κολύμβηση και τρέξιμο και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μπουν στις τάξεις των πολυαθλημάτων.

Ο αγώνας Energy Aquathlon Championship των κατηγοριών Age – Group είναι ανοιχτός προς όλους τους αθλητές και αθλούμενους με ή χωρίς δελτίο αθλητή Ε.Ο.ΤΡΙ.
Σκοπός του Energy Aquathlon είναι η προώθηση των πολυαθλημάτων και η καλλιέργεια αθλητικής κουλούρας.
Υπάρχει δυνατότητα για ατομική συμμετοχή ή ομάδων σκυταλοδρομίας δύο ατόμων.

Το κεντρικό αγώνισμα των ενηλίκων, περιλαμβάνει 1χλμ κολύμβησης και 5χλμ τρέξιμο. Θα υπάρχουν επίσης αποστάσεις 500μ κολύμβησης και 2,5χλμ τρέξιμο (για παιδιά και ενήλικες) αλλά και 200μ κολύμβησης 1χλμ τρέξιμο, μόνο για παιδιά.

Φέτος υπάρχει και νέα προσθήκη στο αγωνιστικό πρόγραμμα, με την διοργάνωση του Aquathlon mixed relay.
Το Aquathlon mixed relay είναι ένα πρωτότυπο ομαδικό αγώνισμα το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από 2 άνδρες και μια γυναίκα, που θα αγωνιστεί ο καθένας τους σε 200μ κολύμπι και 1 χλμ τρέξιμο.