Στο δημαρχείο Μεγάρων πραγματοποιήθηκε συνάντηση, 24/6, προκειμένου να παρουσιαστεί στα στελέχη του Δήμου η λειτουργία του τοπικού  ΚΕΠ Υγείας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος  ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι  Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης και υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η σωστή πληροφόρηση πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών για την αναβαθμισμένη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, και τις δυνατότητες του ως προς τον προσυμπτωματικό έλεγχο της υγείας των εγγεγραμμένων πολιτών,  και η διασύνδεση των ΚΕΠ Υγείας με τις υπόλοιπες  υπηρεσίες του Δήμου.

Το Δίκτυο των  ΚΕΠ Υγείας του Ελληνικού Δικτύου  Υγιών Πόλεων, αποτελείται σήμερα από 106 δομές πανελλαδικά.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.
Μέσω των εν λόγω ΚΕΠ εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα ελέγχου της δημόσιας υγείας ενώ το προσωπικό τους επιβλέπει την εφαρμογή τους τόσο στη διασπορά περιστατικών όσω και στη συνέχεια.
Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η Οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Κατά τη σύσκεψη, ο Δήμος Μεγαρέων, δια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Καράμπελα παρουσίασε το πρόγραμμα και τις δράσεις του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου.

Επίσης έγινε παρουσίαση του προγράμματος πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής από τον συντονιστής του προγράμματος Υγιών Πόλεων στην Περιφέρεια Αττικής κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλο.

Παρουσίαση του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ από την Γενική Διευθύντρια του Δικτύου κ. Μαρία Αϊδίνη.

Ομιλία για την διασύνδεση των υπηρεσιών του Δήμου, της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΔΥΠΠΥ για την υλοποίηση του έργου από την συντονίστρια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις  στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου.

Ομιλία για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας και παρουσίαση του λογισμικού από τις Υπεύθυνες της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας τις κκ Μαρία Αραμπατζή και Μαριάνθη Χαντζηκωνσταντίνου, όπου τα στελέχη του Δήμου είχαν την δυνατότητα να εγγραφούν στο λογισμικό και να έχουν άμεση εικόνα της λειτουργίας του.

Οι Πολίτες μπορούν να εγγραφούν στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από την πλατφόρμα στο site www.kepygeias.org ή να επισκευθούν το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων το οποίο λειτουργεί επί της οδού Π. Γεωργακή 8.