Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας την οποία επιδιώκει και εφαρμόζει ο Δήμος Μεγαρέων, προχώρησε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 σε υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την κινέζικη πόλη Qingyan (Σίνγκγιάν), της επαρχίας Lishui (Λισούι), της περιφέρειας Zhejiang (Τζέτζιάνγκ).
Ολιγομελής αντιπροσωπεία από την εν λόγω πόλη των δύο περίπου εκατομμυρίων κατοίκων παρουσίασε τις οικονομικές και πολιτιστικές της δραστηριότητες μετά την παρουσίαση της πόλης των Μεγάρων την οποία έκανε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης.

Στην υπογραφή παρευρέθηκαν αξιωματούχοι του Δήμου καθώς και μέλη της τοπικής εμπορικής και επιχειρηματικής κοινότητας.
Ο κ. Σταμούλης παρουσίασε τα σημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και αναφέρθηκε στην τοπική παραγωγή, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τοπική βιομηχανία προκατασκευασμένων οικιών, παρόντος του κ. Σωτήρη Παπαηλία.

Ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας κ. Li Janyang, Β΄ Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος παρουσίασε συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης και της επαρχίας. Επικεντρώθηκε στο κυρίως προϊόν της περιοχής, τα μανιτάρια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μοντέλο της καθαρής πόλης το οποίο προωθείται τόσο από την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας όσο και της περιφέρειας Jhejiang.
Η πόλη βρίσκεται στην παράλια ζώνη ανάπτυξης και επενδύσεων της Κίνας και εκτός από τα μανιτάρια εξάγει το 70% των μολυβιών γραφής της χώρας.

Μιλώντας κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ο κ. Janyang είπε ότι με αφορμή την υπογραφή, ανοίγουν οι ορίζοντες για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων σε επίπεδο πολιτιστικό και οικονομικό.
Ευχήθηκε, αυτή η συνάντηση σε επίπεδο κορυφής να έχει ως συνέχεια τις επαφές σε επίπεδο επιχειρήσεων και ως παράδειγμα συνεργασίας ανέφερε τον συνδυασμό των μανιταριών της Qingyan με το γευστικό ελαιόλαδο των μεγάρων προκειμένου να παρασκευασθεί ένα γευστικό πιάτο.

Ο κ. Σταμούλης, σε ιδιαίτερές του δηλώσεις στα τοπικά μέσα, κατέταξε το γεγονός στο πλαίσιο της εξωστρέφειας στην οποία επενδύει ο Δήμος Μεγαρέων προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
Ο Δήμος Μεγαρέων, είπε ο κ. Σταμούλης, συμμετέχει στην Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων όπως και στον Σύνδεσμο Ελληνοκινεζικής Φιλίας προκειμένου να βοηθηθεί η τοπική επιχειρηματικότητα σε τομείς όπως η προώθηση αγροτικών προϊόντων και η επισκεψιμότητα των χώρων ιστορικού, πολιτιστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.
Αναγνώρισε το γεγονός ότι τέτοιες προσπάθειες φέρνουν αποτελέσματα μακροπροθέσμως και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να βρισκόμαστε σε διαρκή δράση προκειμένου να υπάρχουν προσδοκίες για το καλύτερο.
Τέλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι προσπάθειες τις οποίες κάνει η διοίκησή του θα φέρουν αποτελέσματα στο μέλλον.

Ακολούθησαν προσωπικές επαφές τοπικών επιχειρηματιών με τους επισκέπτες Κινέζους προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν μελλοντικές συνεργασίες.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη – ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Κρήνη του Θεαγένους.

Να σημειωθεί ότι τον συντονισμό και την ευθύνη της επίσκεψης είχε η εταιρεία Marcou Communications η οποία έχει μακρόχρονη εμπειρία σχετική με την αγορά της Κίνας και διασυνδέσεις τύπου Επιχείρηση με Επιχείρηση (Β2Β)