Ενημερωτική συγκέντρωση σχετικά με τις εξελίξεις της προετοιμασίας του Δήμου Μεγαρέων κατά του ενδεχομένου να πραγματοποιηθούν μεταλλευτικές έρευνες για βωξίτη στα Γεράνεια συγκάλεσε ο Δήμαρχος Μεγαρέων την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε μεγάλος αριθμός δημοτών και ιδιαίτερα εκπροσώπων συλλόγων, συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών οργανώσεων οι οποίοι ενημερώθηκαν αφενός για το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα των ερευνών στα Γεράνεια, αφετέρου για το σχέδιο των αντιδράσεων το οποίο έχει εκπονήσει ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης σε συνεργασία με την διεπιστημονική ομάδα και την επιτροπή αγώνα.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν, εκτός των τοπικών παραγόντων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Ταξιάρχης Φαρμάκης ενώ εντύπωση με τα δεδομένα τα οποία κατέθεσαν στη συγκέντρωση έκαναν οι Γιώργος Κόλλιας, εκπρόσωπος της Κίνησης για την προστασία της Γκιώνας και ο Ευθύμιος Σκαρίμπας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων για την προστασία του Κορινθιακού «η Αλκυών».
Τα στοιχεία αυτά αφορούν στο μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τα λατομεία του Παρνασσού στον Κορινθιακό Κόλπο και την δυσανάλογα μικρή τοπική οικονομική ανάπτυξη του Νομού Φωκίδος από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες οι οποίες διενεργούνται εκεί, με μικρή απασχόληση εργατικού δυναμικού και τη φθίνουσα πορεία του τοπικού πληθυσμού.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων απαρίθμησε τα ως τώρα βήματα τα οποία έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την επίτευξη του σκοπού ο οποίος είναι να μην δοθεί άδεια ούτε καν να ξεκινήσουν οι έρευνες για την αξιολόγηση τυχόν κοιτασμάτων βωξίτη.

12/7 Ομόφωνη αρνητική γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για διενέργεια ερευνών
2/8 Παρόμοια ομόφωνη απόφαση και ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου
3/8 Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαρέων
14/8 Συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής τεκμηρίωσης των θέσεων του Δήμου Μεγαρέων
31/8 Ομόφωνη απόφαση στήριξης του αιτήματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Ασπροπύργου

Προγραμματισμένες ενέργειες:
11/9 προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους του παρόμοιου κινήματος στις Σκουριές Χαλκιδικής
Ακολουθούν προγραμματισμένες επισκέψεις με τους Υπουργούς Πάνο Σκουρλέτη και Γιάννη Δραγασάκη
Παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όταν συζητηθεί το θέμα της γνωμοδότησης
Παρουσία / παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Η δράση του Δήμου Μεγαρέων τοποθετείται σε 3 επίπεδα

  • Πολιτικό επίπεδο
  • Επιστημονικό (μέσω της διεπιστημονικής επιτροπής)
  • Νομικό επίπεδο

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης επανέλαβε τις θέσεις του Δήμου οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

  • Θέλουμε την οικονομική ανάπτυξη χωρίς καταστροφή. Δεν ξεπουλάμε το περιβάλλον για κανένα οικονομικό αντάλλαγμα
  • Ο αγώνας θα δοθεί σε κάθε επίπεδο. Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίδεται
  • Όχι ηττοπάθεια. Τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι
  • Θα προστατέψουμε το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας

Ο κ. Σταμούλης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του καλώντας όλους τους δημότες των Μεγάρων σε εγρήγορση ενώ ταυτόχρονα μετέφερε στο κοινό την στήριξη του αιτήματος από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ξεκάθαρη ήταν η στάση του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιάννη Βασιλείου ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της Δυτικής Αττικής τα τελευταία 60 χρόνια δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν θέλουμε ανάπτυξη μπάτε σκύλοι αλέστε ούτε ανάπτυξη με καταστροφή του περιβάλλοντος».
«Έχομε όραμα για την Δυτική Αττική, στρεφόμαστε προς την ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και της ιστορίας».
Και κατέληξε: «Λέω όχι ξερό, στεγνό. Λέω ότι έχουμε μια άλλη προοπτική»

Υπέρ των κοινωνικών αντιδράσεων επειδή «αυτές είναι το μόνο που φοβούνται» τάχθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ταξιάρχης Φαρμάκης.