Χαμηλές πτήσεις, και αναφλέξεις χαρακτήρισαν το διαγωνισμό πετάγματος αερόστατου την Κυριακή της Τυρινής το πρωί στο Κουρκούρι Μεγάρων.
Όλα ήταν προετοιμασμένα στην εντέλεια από τον Κούρο και το Δήμο Μεγαρέων αλλά ο υπερβολικός άνεμος κατέστρεψε εν τη γενέσει τους προσπάθειες ανύψωσης των αερόστατων.
Υπολογίζεται ότι από τις 100  περίπου συμμετοχές οι οποίες είχαν προετοιμαστεί και δηλωθεί, λιγότερα από 20 αερόστατα, μεγάλα ή πολύ μικρά – τα μέσου μεγέθους δεν επέζησαν – ανέβηκαν στον ουρανό και κατευθύνθηκαν προς Λάκκα και Σαλαμίνα λόγω βορειοδυτικού ανέμου.

Όπως και να το κάνουμε, εκατοντάδες κόσμου, συμμετέχοντες, εν δυνάμει συμμετέχοντες και θεατές κατέκλυσαν το λόφο Κουρκούρι και περίμεναν υπομονετικά να κόψει ο αέρας και να παρακολουθήσουν ένα από τα θεαματικότερα έθιμα των Μεγάρων.

Το έθιμο του αερόστατου δεν είναι έχει μεγάλη ηλικία. Είναι ζήτημα αν τελείται για περισσότερο από 90 χρόνια. Στις αρχές τα αερόστατα γέμιζαν τον ουρανό την περίοδο των Χριστουγέννων. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια όμως η παρέα του Κούρου, η οποία εξελίχθηκε στην γνωστή εθελοντική οργάνωση, ανέσυραν το έθιμο από τη λήθη και το καθιέρωσαν στις αποκριάτικες – καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου και πιο πρόσφατα ανέλαβαν να διδάξουν την κατασκευή του στους νεώτερους.

Το πέταγμα το αερόστατου έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα και απονέμονται βραβεία στις εξής κατηγορίες:

  • Το μεγαλύτερο αερόστατο
  • Το μικρότερο αερόστατο
  • Το αερόστατο που πέταξε πιο μακριά
  • Το πιο πρωτότυπο αερόστατο
  • Το αερόστατο που πέταξε τις περισσότερες φορές