Στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) από 20 έως 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Μεγάρων προσυνεδριακή ημερίδα σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγαρέων και τα μέλη της Επιτροπής Οραματικού & Αναπτυξιακού Σχεδιασμού του Δήμου (ΕΠΟΑΣΜΕ).
Το συνέδριο του ΣΑΔΑΣ τιτλοφορείται «Αττική σε Κρίση» και σκοπό έχει την προσέγγιση των φαινομένων της κρίσης σε όλα τα σχετικά με τον σχεδιασμό του χώρου.
Εκ μέρους μεγαριτών αρχιτεκτόνων και μηχανικών παρουσιάστηκαν αρχιτεκτονικές προτάσεις οι οποίες αποβλέπουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης των Μεγάρων ενώ παρουσιάστηκαν εργασίες αρχιτεκτόνων οι οποίες εκπονήθηκαν στα φοιτητικά τους χρόνια.
Τα στοιχεία τα οποία αναφέρθηκαν στην ημερίδα θα τροφοδοτήσουν τις εργασίες του συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ, όπως έγινε και σε άλλες πόλεις όπως η Κερατέα και ο Ασπρόπυργος.
Η κεντρική ιδέα του συνεδρίου περιγράφεται ως εξής:
«Ο χώρος ανάγεται σε σημαντική συνιστώσα των ριζικών ανακατατάξεων που υλοποιούνται μέσα στο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που επιβάλλει η κρίση. Σε πολύ περιορισμένο χρόνο, μεταβάλλονται ριζικά οι όροι ανάπτυξης και σχεδιασμού του χώρου δημιουργώντας μέσα σε ελάχιστο διάστημα έντονα φαινόμενα αστικής συρρίκνωσης και ασταθείς, μεταβατικές, ασαφείς συνθήκες πραγματοποίησης οποιουδήποτε σχεδιαστικού εγχειρήματος.
Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πολύ εντονότερος στις πόλεις όπου η «λιτότητα δαγκώνει» και η μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας είναι χαρακτηριστικό πεδίο αποτύπωσης της έντασης αυτής».
Σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο οι αρχιτέκτονες μπορούν να εμβαθύνουν και να προσφέρουν τις δικές τους ερμηνείες και προτάσεις για την κρίση.
Την ημερίδα συντόνισε ο κ. Τάσος Σάλτας ενώ την ευθύνη και προετοιμασία της είχε η κ. Μαρία Παπαφράγκου.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΣΑΔΑΣ για τον κίνδυνο ο οποίος καραδοκεί με την επιδιωκόμενη εγκατάσταση ορυχείων στα Γεράνεια, ενώ την κεντρική εισήγηση και επιγραμματική παρουσίαση των αξόνων του συνεδρίου πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ κ. Αντώνης Μαούνης μαζί με τον οποίο παρευρέθηκε και το μέλος του ΔΣ κ. Ουρανία Οικονόμου.
Ο κ. Μαούνης χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην υπάρχει ούτε στην Αττική ούτε σε ολόκληρη τη χώρα άναρχη ανάπτυξη αλλά ανάπτυξη με γνώμονα την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος, την διατήρηση των πολιτιστικών αγαθών και των αρχαιοτήτων.
Το συνέδριο, εκτός των αρχιτεκτόνων, απευθύνεται προς όλους ώστε ως καλοί αποδέκτες να συνεισφέρουν, ο καθένας από το αντικείμενό του προς την ευαισθητοποίηση του κόσμου, την εξισορρόπηση των ανισοτήτων κατανομής των δομών και υποδομών της κοινωνίας.
Ειδικά για τα Μέγαρα αναφέρθηκε στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα και την αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα πορίσματα του συνεδρίου θα καταγραφούν και με φροντίδα του ΣΑΔΑΣ θα προωθηθούν προς τα κέντρα χωρικού σχεδιασμού και λήψεων αποφάσεων.
Πρώτη εισηγήτρια ήταν η Δρ Λένα Κάρκα αρχιτέκτων μηχανικός, Δρ χωροταξίας, μέλος ΕΠ.Ο.Α.Σ.ΜΕ. η οποία κατέθεσε την εισήγηση «Ο ρόλος των Μεγάρων στην Αττική πριν και μετά την κρίση».
Έκανε αναφορές σε παλαιές αρχιτεκτονικές μελέτες και τις αντιπαρέβαλε με το τι ισχύει σήμερα τονίζοντας τον κομβικό από γεωγραφικής πλευράς ρόλο των Μεγάρων. Παρέθεσε επίσης αναφορές στην φθίνουσα δημογραφική κατάσταση.
Ακολούθησε ο κ. Γιώργος Μπέης, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Μεγάρων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ο ρόλος του αρχιτέκτονα στην τοπική κοινωνία».
Ο εισηγητής διαπίστωσε ότι η αρχιτεκτονική επιστήμη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν ασχολείται, ως όφειλε, με κοινωνικά θέματα αλλά αντίθετα εφαρμόζει ελιτίστικη δράση. Επίπτωση της μη ενασχόλησης των αρχιτεκτόνων με το επιστημονικό τους αντικείμενο είναι η σημερινή απώλεια της ταυτότητας κάθε επαρχιακής πόλης.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει την απουσία τοπικών αρχιτεκτόνων από την ημερίδα ενώ έκανε παραινέσεις στους νεαρούς αρχιτέκτονες να ασχοληθούν όντως με το αρχιτεκτονικό αντικείμενο.
Ο κ. Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Μηχανικών Μεγάρων, αναφέρθηκε στην πορεία της κτηματαγοράς με επίκεντρο την αγορά κατοικίας.
Σήμερα, ανέφερε, υπάρχει απεριόριστη προσφορά και πολύ περιορισμένη ζήτηση οφειλόμενες στο υποτονικό αγοραστικό ενδιαφέρον.
Ακολούθησε σειρά παρουσιάσεων πτυχιακών εργασιών με επίκεντρο τα Μέγαρα.
Η κ. Μαρία Παπαφράγκου, παρουσίασε την μελέτη την οποία έκανε για την προστασία και την ανάδειξη του υγροβιότοπου Βουρκάρι.
Βασική αρχή στην μελέτη της η νεαρή αρχιτέκτων έθεσε την προστασία της ορνιθοπανίδας και προστασία του περιβάλλοντος με απώτερο σκοπό την απόδοση του όρμου στο κοινό.
Η κ. Αργυρώ Παπαθανασίου ανέπτυξε την πρότασή της για κατασκευή δημοτικού ωδείου – πολυχώρου στην περιοχή κοντά στο κτίριο του Βυζάντειου Ωδείου, με σκοπό να καταστεί επίκεντρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων οι οποίες ήδη υπάρχουν στην περιοχή
Η κ. Κατερίνα Μουστάκα ανέπτυξε την εργασία της για ίδρυση ελαιοτριβείου – κέντρου εκπαίδευσης και σχολής ελαιοκομίας στην Βαρέα ως οδηγό επιστροφής στην πρωτογενή οικονομία και της σύγχρονης εφαρμογής της. Αφορμή για το όραμά της υπήρξε η σημαντική παραγωγή ελαιών και ελαιολάδου αλλά και η ύπαρξη σύγχρονων ελαιοτριβείων τα οποία διαδέχθηκαν τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις.
Η κ. Γεωργία Σάλτα, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής, παρουσίασε την ερευνητική της εργασία σχετικά με τον οικιστικό ρόλο των συγκροτημάτων κατοικιών και της ειδικής ρυμοτομίας τα οποία υπάρχουν στους δύο λόφους, Αλκαθόης και Καρία (Αγίου Δημητρίου και Προφήτη Ηλία). Στο φωτογραφικό της υλικό παρουσιάστηκαν οι στενοί δρόμοι, η απότομη κλίση, η ύπαρξη κτιρίων από τους βυζαντινούς χρόνους και επάνω απ’ όλα η πανοραμική θέα στον Κόλπο Μεγάρων
Η κ. Πηνελόπη Σακελλαρίου παρουσίασε την αρχιτεκτονική πρότασή της για ανέγερση μεγάλου αρχαιολογικού μουσείου – πολυχώρου στην ανατολική είσοδο της πόλης των Μεγάρων. Μία βελτιωμένη κατασκευή ικανή να φιλοξενήσει πολύ περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής τα οποία τώρα φυλάσσονται σε αποθήκες για τον λόγο ότι το υπάρχον μουσείο έχει μικρή χωρητικότητα.
Από το κοινό παρέμβαση έκανε ο κ. Στέφανος Χρήστου ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη αναπτυξιακή μέριμνα για τις νότιες περιοχές της πόλης και του συνοικισμού Μελί, περιοχές οι οποίες είναι παραμελημένες.
Η κ. Έλενα Δομπρογιάννη πρότεινε στον Δήμαρχο να φιλοξενηθούνν όλες οι εισηγήσεις και οι πτυχιακές εργασίες στο website του Δήμου ώστε αφενός να αποτελούν πρότυπο μίμησης άλλων αρχιτεκτόνων αλλά και πηγή αναφοράς μελετητών.
Ακολούθησε επίσκεψη στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Θέογνις όπου για το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου εκτίθενται οι μακέτες και τα σχέδια των πτυχιακών εργασιών και των project τα οποία παρουσιάστηκαν.