Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής dakos.jpgΕνότητας Δυτικής Αττικής ανακοινώθηκε ότι μετά τον τελευταίο ψεκασμό δακοκτονίας, η συλλογή της ελιάς για την τρέχουσα περίοδο πρέπει να ξεκινήσει όχι νωρίτερα από την 9η Οκτωβρίου.
Το μάζεμα πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία είναι παράβαση και τιμωρείται με πρόστιμο από €300 έως €30.000.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι σε ελαιοκομικές περιοχές  του Δήμου Μεγάρων όπου υπάρχει εκτεταμένη συγκαλλιέργεια με κηπευτικά, και ως εκ τούτου εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες  για ανάπτυξη πληθυσμών δάκου, η εφαρμογή των ψεκασμών υπήρξε περιορισμένη  λόγω τεχνικών  δυσκολιών αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας.
elies11.jpgΣτις περιοχές αυτές, εφόσον κρίνουν απαραίτητο , οι ιδιοκτήτες των ελαιοδέντρων μπορούν να προστατέψουν  την  παραγωγή τους με ψεκασμούς καλύψεως για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα,τηρώντας  αυστηρά τα αναγραφόμενα επί της συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που θα χρησιμοποιήσουν και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους συγκαλλιεργητές τους.

Είναι γνωστό  επίσης ότι αρκετοί έμποροι αλλά και ιδιώτες προχωρούν σε συλλογή ελαιοκάρπου για παρασκευή βρώσιμων ελιών από ελαιόδεντρα  πριν το στάδιο της πλήρους ωρίμανσης του ελαιοκάρπου.
Το παραγόμενο προϊόν, τσακιστές ελιές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για κατανάλωση εάν το ελαιόδεντρο ψεκάστηκε και ως εκ τούτου απαγορεύεται η κατανάλωση και η  διακίνησή του.

Όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία η αρμόδια Υπηρεσία θα προχωρήσει σε δειγματοληψίες ελαιολάδου από  παραγωγούς στα ελαιοτριβεία  της περιοχής ή και ελαιοκάρπου από τα σημεία πώλησης (πχ λαϊκές αγορές).

Για την παραγωγή αρίστης ποιότητας ελαιολάδου συνιστάται:
Έγκαιρη συγκομιδή ελαιοκάρπου και έκθλιψή του χωρίς  καθυστερήσεις.

Επισημαίνεται ότι η τήρηση των προβλεπομένων ημερομηνιών προστατεύει τους  καλλιεργητές,  τους καταναλωτές και βεβαίως την ποιότητα και την φήμη του παραγόμενου προϊόντος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Γεωπόνους της Υπηρεσίας (Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Δυτικής Αττικής Τηλ. 2131600816).