Επανήλθε στο θέμα των αδέσποτων ζώων, και κυρίως σκύλων, ο Κλεάνθης Βαρελάς κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος και ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος επισημαίνοντας το πρόβλημα το οποίο εντείνεται την εποχή της άνοιξης παρατήρησε ότι η διαχείριση του θέματος απαιτεί στοχευμένες ενέργειες, επαγγελματισμό και διαρκή εργασία ενώ χαρακτήρισε την ως τώρα προσέγγιση του θέματος από τον Δήμο ως πρόχειρη.

Ο κ. Βαρελάς ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς προχωρά το πρόγραμμα στειρώσεων και επεσήμανε ότι η συνήθης πρακτική είναι η συνεργασία των κατά τόπους Δήμων με φιλοζωικές οργανώσεις.

Απαντώντας ο κ. Σπύρος Κορώσης, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης η οποία έχει την ευθύνη για τα αδέσποτα, τόνισε ότι ο Δήμος προχωρά χωρίς καμία επιδότηση και με δικούς του πόρους πραγματοποιούνται περίπου 100 στειρώσεις τον μήνα με στόχο τον εφικτό των 3000 στειρώσεων κατ’ έτος, αριθμό τον οποίο χαρακτήρισε ως εφικτό.
Μάλιστα αναφερόμενος σε πρακτικές άλλων Δήμων παρατήρησε ότι πρόκειται για μικρούς σε έκταση ΟΤΑ γεγονός το οποίο κάνει τη δουλειά τους ευκολότερη από αυτή του Δήμου Μεγαρέων ο οποίος έχει πολύ μεγάη έκταση.

Η ακριβής θέση του κ. Βαρελά για το ζήτημα έχει ως εξής

«Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ.

Για πολλοστή φορά έθεσα στην 9η συνεδρίαση του 2018 του δημοτικού συμβουλίου το θέμα των αδέσποτων ζώων και κυρίως των αδέσποτων σκύλων. Η άνοιξη είναι μία εποχή που τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται και το μεγάλο πρόβλημα που ήδη υπάρχει γιγαντώνεται.

Η διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων στο δήμο μας απαιτεί στοχευμένες ενέργειες, επαγγελματισμό και διαρκή εργασία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνονται πρόχειρες λύσεις με χαρακτηριστική αυτή της τοποθέτησης ταϊστρών σε διάφορα σημεία του δήμου οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν εικόνες καταστροφής ή εγκατάλειψης. Οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται για την διαχείριση των αδέσποτων δεν είναι ανεξάντλητοι και οι πολίτες ζητούν άμεση λύση.

Οι απαντήσεις που έλαβα στην επόμενη συνεδρίαση (10η) από τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΗΜΕ κ. Κορώση και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Δήμα για άλλη μια φορά ήταν γενικές και είχαν δοθεί και παλαιότερα.

Έχοντας μελετήσει σε βάθος το θέμα, γνωρίζοντας τη νομοθεσία που ισχύει και με την εμπειρία που απέκτησα ασχολούμενος επί πολλά έτη, θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να δοθεί οριστική λύση είναι η συνεργασία με ειδικούς. Στη χώρα μας πολλές νόμιμες οργανώσεις δραστηριοποιούνται με σοβαρότητα και επαγγελματισμό στον τομέα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε επίπεδο. Με πολύ μικρό κόστος και με πολλά ανταποδοτικά οφέλη αυτές οι οργανώσεις, στηριζόμενες κυρίως στην τεχνογνωσία τους και έπειτα στις υπηρεσίες του δήμου και τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής μας, προσφέρουν τεράστιο έργο και δίνουν λύση.

Ας δώσουμε τέλος στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε ένα μείζον πρόβλημα και ας αφήσουμε πίσω μας την νοοτροπία που υποστηρίζει ότι όλα πρέπει να γίνονται από τις υπηρεσίες του δήμου. Η εποχή μας επιβάλλει σύγχρονο τρόπο σκέψης. Η λύση δεν δίνεται με διάθεση ποσών που πάνε στον πάτο του βαρελιού αλλά μέσα από τη συνεργασία με μία οργάνωση. Ήδη αρκετοί δήμοι στην Αττική εφαρμόζουν αυτό το πρόγραμμα και απολαμβάνουν τα οφέλη που έχουν προκύψει.

Τέλος, είμαι έτοιμος να καταθέσω στο δημοτικό συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όλες τις οικονομικές λεπτομέρειες. Και τότε οι πολίτες θα καταλάβουν πως δε χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος!»

Κλεάνθης Βαρελάς
Δημοτικός σύμβουλος
Πρ. αντιδήμαρχος.