nikolaoy_erasmus_1_550

40 νέοι από 8 διαφορετικές χώρες επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο της οικογένειας Νικολάου στα Μέγαρα την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016.
Οι νέοι βρίσκονται στα Μέγαρα από 18 έως 25 Νοεμβρίου ως ομάδα υπό το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ με ενδιαφέροντα περί την φύση και το περιβάλλον, Natural Environmental Orientation, ενώ τοπικός συντονιστής είναι ο οργανισμός Youth Horizons με έδρα τα Μέγαρα.

Προερχόμενοι από τις χώρες Κροατία, Λιθουανία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Πολωνία, Ελλάδα και Γερμανία τα μέλη της ομάδας επισκέφθηκαν το δημαρχείο Μεγαρέων όπου έγιναν δεκτοί από τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη. Κατόπιν επισκέφθηκαν διάφορους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα Μέγαρα, συμπεριλαμβανομένων του αρχαιολογικού μουσείου και της αρχαίας Κρήνης.
Κατά την παραμονή τους στην πόλη των Μεγάρων προετοιμάζουν θεατρικό δρώμενο το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στην πλατεία  Μοναστηράκι, Αθήνα, και έχει ως αφορμή την καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης «No Hate Speech» κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Κατά την επίσκεψή τους στο υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο της οικογένειας Νικολάου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία συγκομιδής της ελιάς, του ελαιοτριβίσματος και της παραγωγής του ελαιολάδου.
Στους φιλόξενους χώρους του ελαιοτριβείου είχαν την ευκαιρία να «ρίξουν» ελιές σον ελαιώνα ο οποίος υπάρχει στον αύλειο χώρο και κατόπιν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία επεξεργασίας της ελιάς έως και της εξαγωγής από αυτή του ελαιολάδου.

Από τους 40 νέους είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τρεις από αυτούς οι οποίοι δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, για την γνωριμία με το φυσικό, το πολιτιστικό και το κοινωνικό περιβάλλον στα Μέγαρα.
Εκτός του εξειδικευμένου ενδιαφέροντος το οποίο έχει καθένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπου υπάρχει συμμετοχή νέων, επιδιώκεται πάντα ο σκοπός της γνωριμίας μεταξύ πολιτών της Ένωσης και από την γνωριμία να προκύψει η κατανόηση των επί μέρους διαφορών και εν τέλει να προκύψει η δυνατότητα αρμονικής συμβίωσης σε ένα κοινό διοικητικά κράτος.nikolaou_erasmus_2_550

Ζητήσαμε από τρεις συμμετέχοντες να σχολιάσουν την ευρωπαϊκή τους εμπειρία.
Άλαν, Κροατία: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ καλά σχεδιασμένο, περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, περισσότερες από όσες περίμενα, και μας δίδεται η ευκαιρία να εξασκήσουμε πρακτικά όσα διδασκόμαστε θεωρητικά.
Έχομε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και διαφορετικές νοοτροπίες.

Γιάννης, Ελλάδα: Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους πολίτες της Ευρώπης να συνυπάρξουν και να γνωριστούν καλύτερα. Αυτός ήταν και ο κυρίως λόγος για τον οποίο επέλεξα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα.
Πρέπει κάποιος να ταξιδέψει και να συναντήσει ευρωπαίους πολίτες ώστε να μπορέσει να τους κατανοήσει και να ανταλλάξει ιδέες.

Λορένα Κροατία: Έχω συμμετάσχει και σε άλλα προγράμματα της Ένωσης και μάλιστα ήμουν συντονίστρια. Πιστεύω στην ανάγκη οι πολίτες της Ευρώπης να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο.
Εδώ, δηλαδή σε αυτό το πρόγραμμα,  συμμετέχω ως απλό μέλος της ομάδας και βρίσκω ότι το πρόγραμμα είναι άρτια σχεδιασμένο.
Είναι ένα καταπληκτικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που φτάσαμε στα Μέγαρα υπάρχει προγραμματισμός με χρόνο σωστά κατανεμημένο και επαρκή για κάθε μας δραστηριότητα.nikolaou_erasmus_3_550

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κ. Αγγελική Νικολάου, συνιδιοκτήτρια του ελαιοτριβείου.
Η κ. Νικολάου μας πληροφόρησε ότι στο υπερσύγχρονο αυτό εργοστάσιο, πέραν της επεξεργασίας της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου, δέχονται πολύ συχνά επισκέψεις από σχολεία και ομάδες περιβαλλοντικού προσανατολισμού οι οποίοι θέλουν να παρατηρήσουν τον πρότυπο και σύγχρονο αυτό τρόπο επεξεργασίας αυτού του βασικού διατροφικού συστατικού της βόρειας Μεσογείου που είναι η ελιά και το λάδι της.