Κατηγορηματικά αρνητική κατά οποιουδήποτε ενδεχομένου διεξαγωγής ερευνών για κοιτάσματα βωξίτη στα Γεράνεια παρουσιάστηκε η στάση του λαού των Μεγάρων στη συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο την 3η Αυγούστου 2017 μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη.
Η στάση αυτή ενισχύθηκε από την παρουσία του Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Γιώργου Γκιώνη και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίοι παρευρέθηκαν μεταφέροντας ομόφωνο αρνητικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του γειτονικού Δήμου.

Στη συγκέντρωση επίσης παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, οι Βουλευτές Αττικής Γιώργος Πάντζας, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων με τους επικεφαλής των παρατάξεων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, συλλογικών οργανώσεων και δεκάδες κόσμου.

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης παρουσίασε την κατάσταση αναφερόμενος στην ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας, πόσο μάλλον της δημιουργίας ορυχείου στην οροσειρά των Γερανείων. Παρουσίασε επίσης τις καταστροφικές στο περιβάλλον επιπτώσεις ενός ορυχείου βωξίτη το οποίο θα επηρεάσει υπέδαφος, έδαφος και ατμόσφαιρα εις βάρος πρωτίστως της δημόσιας υγείας και της τοπικής οικονομίας του πρωτογενούς τομέα.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Γιώργος Πάντζας: Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά σταθήκαμε στο παρελθόν και θα σταθούμε τώρα στο πλάι των κατοίκων. Στηρίζουμε απόλυτα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Γιώργος Βλάχος: Η ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός. Ιεραρχούμε αν είναι προς όφελος των πολλών. Οι αποφάσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθαρά γνωμοδοτικές και την ευθύνη έχει το Υπουργείο.
Στηρίζω την προσπάθεια του Δήμου Μεγαρέων
Θανάσης Μπούρας: Το θέμα είναι κρίσιμο και πολύ σοβαρό. Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα είναι καταστροφική για την αγροτική παραγωγή. Θα υπερασπισθούμε με κάθε τρόπο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εύη Χριστοφιλοπούλου: Η παρουσία μας εδώ είναι συμβολική. Στηρίζουμε την απόφαση του Δήμου σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου και σε κοινοβουλευτικό. Η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και ο πολιτισμός δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με ορυχεία και μεταλλεία.
Γιάννης Βασιλείου: Πρέπει να σταματήσει αυτή κατάσταση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του μοντέλου ανάπτυξης το οποίο ακολουθήθηκε στη Δυτική Αττική και στο Θριάσιο τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι επενδύσεις πρέπει να στηρίζονται στη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η παράταξή μου έχει όραμα και δεν θέλουμε να συνεχίσει να γίνεται αυτό που έγινε στις περασμένες δεκαετίες.
Με της προσπάθειές μας έχουμε στραφεί προς την κατεύθυνση του φυσιολατρικού τουρισμού, του θρησκευτικού και του πολιτιστικού.
Την αίτηση για γνωμοδότηση έστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και οι αποφάσεις του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Γιώργος Γκιώνης Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων: Μεταφέρω ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο στηρίζουμε τον Δήμο Μεγαρέων. Είμαστε προετοιμασμένοι για κοινές προσπάθειες να μην γίνει καμία τέτοιου είδους δραστηριότητα. Τα Γεράνεια δεν μας χωρίζουν αλλά μας ενώνουν. Οφείλουμε να γνωρίζουμε στο Υπουργείο ότι Μέγαρα και Λουτράκι είναι αρνητικοί σε αυτήν την επένδυση.
Γιάννης Μαρινάκης: Είναι λυπηρό να καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε θέματα σαν κι αυτό το οποίο δημιουργεί συνθήκες ανισορροπίας. Πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση κατά την οποία η εταιρεία έχει δικαίωμα από το 1935 βάσει ΦΕΚ να κάνει έρευνα;
Να λάβουμε υπόψη μας ότι πρώτο το Δασαρχείο έκανε την παρεκτροπή αφού έδωσε άδεια για έρευνες.
Ταυτίζομαι πλήρως με την τοποθέτηση του Δημάρχου και ευχαριστώ τους Βουλευτές για την παρουσία τους.
Γιώργος Μπερδελής: Ο χαρακτηρισμός των μεταλλευμάτων και των ορυκτών ως εθνικός πλούτος ξεπερνά τους όρους «δασική έκταση» και «νατούρα»
Ήμουν αυτός ο οποίος έθεσα το θέμα και ενημέρωσα τον Δήμαρχο για την συγκεκριμένη προοπτική. Το έκανα για να γίνει γνωστό και να αφυπνισθούν συνειδήσεις.
Οι επιπτώσεις του βωξίτη είναι τρομερές και καταστρεπτικές. Ήδη από παρεμβάσεις ο βυθός του Κορινθιακού έχει ραδιενεργά στοιχεία.
Ο αγώνας των συμπολιτών απέτρεψε στο παρελθόν την ίδρυση εργοστασίου επεξεργασίας αλουμίνας.
Έχω την εντύπωση ότι άλλες ενέργειες μπορούν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.
Να ενημερώσουμε το Υπουργείο ότι κάτι τέτοιο δεν θα περάσει. Θα χυθεί αίμα.
Αντώνης Χοροζάνης (εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος): Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις του Κεφαλαίου οι οποίες σκοπό έχουν το κέρδος και αδιαφορούν για τον άνθρωπο.
Οι Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας και Ανάπτυξης περί του τί μέτρα πρόκειται να πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει κάθε ενέργεια έρευνας και εξόρυξης βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων.
Οι εταιρείες δεν προβαίνουν σε έρευνα αν δεν έχουν τις ευλογίες της Κυβέρνησης. Να είμαστε σύσσωμοι στους αγώνες γιατί τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι πάνω από τους ανθρώπους.
Γιάννης Μιχάλαρος: Υπάρχει ενωτικό και αγωνιστικό κλίμα. Η εν λόγω απόφαση είναι εκ του πονηρού. Αν τα ορυκτά είναι εθνικός πλούτος, ο άνθρωπος δεν είναι;
Να είμαστε έτοιμοι για αγώνα από νομικής πλευράς.
Κλεάνθης Βαρελάς: Η σημερινή συνάντηση πρέπει να αποτελέσει την αρχή του αγώνα ενάντια στην μεγαλύτερη πρόκληση που έχει δεχτεί ο τόπος μας. Η μετατροπή της απείρου κάλλους περιοχής μας – που αποτελεί και τον μοναδικό πνεύμονα της Αττικής – σε κρανίου τόπο είναι μία απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί ακόμα και αν είναι ασύμμετρη. Πριν περίπου τέσσερα χρόνια το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι μία έκταση 40.000 στρεμμάτων εντός του δήμου Μεγαρέων είναι αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση που πρέπει να σηκώσουμε ψηλά και που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα στις προθέσεις επιχειρηματιών και κράτους.
Σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιτίθεται στη διεξαγωγή ερευνών.
Η αρνητική θέση μου έχει εκφραστεί στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου
Μάκης Λέλης: Ο συγκεντρωτισμός, ο τακτικισμός και η ηττοπάθεια δεν βοηθούν. Να ενισχύσουμε τα συμφέροντα του Δήμου. Να εγείρουμε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας.
Ηλίας Μουσταΐρας: Από αυτού του είδους την ανάπτυξη η κοινωνία μας δεν θα έχει κανένα όφελος
Δημήτρης Βόρδος: (εκτός θέματος) «Κυνηγάμε τους γύφτους στη Λάκκα με τα όπλα να μη μας κλέβουν τα φιστίκια. Προς Γιάννη Βασιλείου : «Να προστατέψετε την περιουσία μου»
Θανάσης Ζάλης: Να ζητήσουμε τη συμπαράσταση των κκ Δραγασάκη και Σκουρλέτη οι οποίοι έχουν σχέση με τα Μέγαρα.
Κώστας Δέδες, ΕΠΑΜ: Το ΕΠΑΜ είναι αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου. Η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή.
Προτείνω να δημιουργηθεί μία παράλληλη, αντιθεσμική, ομάδα αγώνα αφού οι θεσμικοί είναι δεσμευμένοι.
Να αναλάβουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οι Βουλευτές είναι πουλημένοι. Έχει έλθει η στιγμή που πρέπει να ληφθούν άλλες αποφάσεις.
Βασίλης Πολυχρόνης ΛΑΕ: Στεκόμαστε στο πλάι του Μεγαρικού λαού και του Δημάρχου. Ο λαός μπορεί να αναπτύξει ο ίδιος το περιβάλλον και όχι με τέτοιου είδους ανάπτυξη.
Καλούμε το λαό στο δρόμο. Ο αγώνας να είναι διαρκής και με παράδειγμα το λαό της Κερατέας και τους συμπολίτες Μεγαρείς το 1973.
Δημήτρης Φραγκούλης, Χρυσή Αυγή: (Αποχωρούν Γιάννης Βασιλείου, Αντώνης Χοροζάνης, Βασίλης Πολυχρόνης και Λευτέρης Νικολάου). Τόσα χρόνια η εταιρεία δεν ζητούσε να κάνει έρευνα. Μήπως τώρα που το οικολογικό κίνημα βρίσκεται στην κυβέρνηση βρήκε ευήκοα ώτα;

Επίσης τον λόγο πήραν οι παρακάτω εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και ιδιώτες οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια του Δήμου μεγαρέων

Φώτης Δάτσικας, Ομοσπονδία Συλλόγων Νέας Περάμου – Μεγάρων
Σωτήρης Καστανης: Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών
Γιαγκούλοβιτς: Σύλλογος Καβελλάρης
Πολύβιος Τσίρκας: Σύλλογος Γεράνεια Κινέτας
Μελέτης Ρήγας: Κούρος Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων
Γ. Παπαγιάννης, Ν. Καρώνης.

Η κ. Καρβέλα – Σύρπα, στέλεχος του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες τάχθηκε, σε προσωπικό επίπεδο, υπέρ της επένδυσης, αλλά με τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων

Διαβάστε εδώ το ψήφισμα το οποίο εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης