Για μια ακόμα φορά, όπως συμβαίνει μετά την ανεξαρτητοποίησή του, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μάκης Λέλης άσκησε κριτική στη διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων και προσωπικά στον Δήμαρχο κ. Σταμούλη σχετικά με τον προς έγκριση ισολογισμό του έτους 2016.

Ο κ. Λέλης ξεκίνησε την κριτική του αναφερόμενος στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης η οποία επί της παρούσης διοίκησης χρεώθηκε κατά ποσό μεγαλύτερο των δέκα εκατομμυρίων ευρώ με την παρατήρηση ότι αυτά τα χρέη δεν αποτυπώνονται στον προς έγκριση απολογισμό.
Απέδωσε στον κ. Σταμούλη, συγκεντρωτισμό, τακτικισμό και μυστικοπάθεια, ιδιότητες οι οποίες είναι και η αιτία για την ισχυριζόμενη αποτυχία στην οικονομική πολιτική του Δήμου.

Από το στόχαστρο του κ. Λέλη δεν ξέφυγε ούτε και ο τέως Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών Ιερόθεος Πολυχρόνης την απομάκρυνση του οποίου από τη θέση του Αντιδημάρχου την απέδωσε σε αποτυχημένη οικονομική πρακτική.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Μάκη Λέλη στη συνεδρίαση.


Κυρία πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κ. συνάδελφοι

Απ’ ότι γνωρίζουμε, σε έναν ισολογισμό, αποτυπώνεται η οικονομική κατάσταση ενός δήμου και όχι μόνο.

Εκτός απ’ αυτή, αποτυπώνεται κατ’ εμέ και η μεθοδικότητα μιας διοίκησης που με προσεκτικά και επιλεγμένα βήματα, επιζητά την επίλυση των προβλημάτων που της παρουσιάζονται, μέσα από δράσεις και σωστό προγραμματισμό. Ζητήματα που θέλουν και ομαδικότητα.

Δυστυχώς όμως κ. Δήμαρχε, ο συγκεντρωτισμός, ο τακτικισμός και η μυστικοπάθεια που σας διακατέχει δεν απέδωσε όπως φαίνεται καρπούς.

Και το λέω αυτό διότι ενώ μέσα σε μια τριετία χρεώσατε την ΔΕΥΑΜ με 10.200.000 εκ. ευρώ περίπου, τα χρήματα αυτά δεν αποτυπώνονται μέσα στον ισολογισμό του 2016.

Χρήματα που κατά την προσωπική μου εκτίμηση έχουν δαπανηθεί για την κάλυψη αναγκών του Δήμου και μόνο, αφού η ΔΕΥΑΜ τελεί υπό εκκαθάριση και δεν έχει προσωπικό.

Στον απολογισμό του 2016, μας είχατε πει ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε άριστη κατάσταση, και πως Δήμος για πρώτη φορά στην ιστορία του είναι σε οικονομική ευρωστία.

Δεν γνωρίζω, εάν όλα αυτά που μας λέγατε τότε, τα πιστεύατε.

Εδώ μάλλον κάποιος κοροϊδεύει τον άλλον!

Είτε εσείς εμάς, – δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο – είτε ο κ. Πολυχρόνης εσάς, για να έρθετε και να μας πείτε όλα αυτά.

Προφανώς η απομάκρυνση του κ. Πολυχρόνη από την θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών δίνει σε όλους μας την απάντηση και την εξήγηση για την αποτυχία σας.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα των Ορκωτών λογιστών, τα συνολικά οργανικά έσοδα της χρήσης του 2016, ανήλθαν περίπου σε 12.769.000 ευρώ, έναντι 11.937.000 ευρώ περίπου για την χρήση του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό του 6,97%.

Τα αντίστοιχα έξοδα της χρήσης του 2016, ανήλθαν σε 16 εκ. ευρώ, έναντι 13.990.000 ευρώ περίπου για την χρήση του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό του 14,37%.

Τα έκτακτα και ανόργανα έσοδα της χρήσης του 2016, ανήλθαν περίπου σε 3.404.000 ευρώ, έναντι 6.232.000 ευρώ περίπου για την χρήση του 2015, παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση κατά 45,37%, ενώ τα ανόργανα έξοδα της χρήσης του 2016 είναι στο 1.907.000 ευρώ, ποσό που το θεωρώ τεράστιο.

Αναρωτιέμαι λοιπόν με βάση τα παραπάνω, για ποια οικονομική ευρωστία μας μιλούσατε!

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου, ανέρχεται περίπου στο ποσό των 9.900.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες απαιτήσεις ανέρχονται σε 15.778.000 ευρώ περίπου και τα χρηματικά διαθέσιμα στο σύνολο όλων των λογαριασμών σε τράπεζες είναι μόλις 1.960.000 ευρώ.

Αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των εξόδων έναντι των εσόδων, αλλά  και το ότι στα έκτακτα έσοδα έχουμε μείωση κατά 45,37%, ενώ τα ανόργανα έξοδα αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβάνοντας και τα 10.200.000 ευρώ που είναι το χρέος της ΔΕΥΑΜ, γίνεται πλέον κατανοητό πως η διοίκηση σας κ. Σταμούλη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον Δήμο σε χρεοκοπία.

Κλείνοντας και με βάση τα παραπάνω, θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. Δήμαρχε: Αν ο  Δήμος ήταν μια δική σας επιχείρηση, με αυτούς τους δείκτες θα ήσασταν ικανοποιημένος;

Αν δηλώσετε ικανοποιημένος ειλικρινά λυπάμαι!