Αρνήθηκε να εγκρίνει την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Μεγαρέων επικαλούμενος το λόγο ότι η διοίκηση έχει παραλείψει να περιλάβει ποσά ύψους μεγαλυτέρου του μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Επίσης για δεύτερη φορά κατηγορεί το Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη ότι σκοπίμως περιλαμβάνει και αποδοχές των εργαζομένων στην αναμόρφωση ώστε να έχουν “ηθικό” θέμα οι Σύμβουλοι και να ψηφίσουν θετικά.
Εμμένει ο κ. Λέλης στους ισχυρισμούς του ότι ο κ. Σταμούλης και οι Σύμβουλοί του διακατέχονται από κρυψίνοια και ότι επιδιώκει να παραπλανήσει το Σώμα.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του εν λόγω Δημοτικού Συμβούλου στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου 2019.

«Αισθάνομαι υποχρεωμένος – αν και δεν θα το ήθελα – να ξεκινήσω με ένα σχόλιο για ένα σοβαρότατο ζήτημα που προέκυψε μετά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζήτημα ευαίσθητο αφού αφορά τους εργαζόμενους.

Αναφέρομαι στην δήλωση του προέδρου του συλλόγου σε τοπική εφημερίδα που ανέφερε ότι τα πολιτικά παιχνίδια πρέπει να μείνουν μακριά από τους εργαζόμενους του δήμου.

Από το 1994 που συμμετέχω και παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου διαπιστώνω πως η σημερινή διοίκηση του δήμου είναι η μόνη που σε μεγάλα και σοβαρά θέματα δεν πλαισιώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να διευκολύνει το σώμα για να δοθούν απαντήσεις ή διευκρινήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Θεωρώ λοιπόν άστοχη την τακτική του δημάρχου και των συνεργατών του, (επειδή στην αναμόρφωση υπήρξε θέμα που αφορά τους εργαζόμενους), να τους βάζει μπροστά επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση για την μη ψήφιση μιας αναμόρφωσης η οποία σημειωτέον δεν περιείχε μόνο θέματα που αφορούν τους εργαζομένους.

Όσον αφορά το αποψινό θέμα, θα θυμίσω ότι στην προηγούμενη αναμόρφωση είχα αναφερθεί στο ρόλο του παρατηρητή που προεγκρίνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού όταν οι ισολογισμοί κλείνουν με απόκλιση που ξεπερνά το 45%.

Είχα επίσης αναφερθεί και στις πολλές αναμορφώσεις και κατά συνέπεια στις πολλές περικοπές, στην προσπάθεια της διοίκησης να ισοσκελίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Δείγμα των πλασματικών προϋπολογισμών.

Το 2014 ο σημερινός δήμαρχος, ψηφίστηκε από τον κόσμο κάνοντας σημαία προεκλογικά τον όρο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Στην αναμόρφωση που συζητάμε, βλέπουμε ότι η διοίκηση έχει αποκρύψει υποχρεώσεις από επιβολή προστίμων της τάξεως των 474.801,49 ευρώ, συν τις προσαυξήσεις 106.353,33 ευρώ.

Μιλάμε για ένα κενό της τάξεως των 581.154,82 ευρώ.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας από εμάς, πως εάν δεν υπήρχε η αναγκαστική παρακράτηση και ο συμψηφισμός από την επιστροφή του ΦΠΑ της ύδρευσης των Μεγάρων και της αποχέτευσης της Νέας Περάμου δεν θα μαθαίναμε ποτέ τίποτα.

Θα μιλήσω με ημερομηνίες και αριθμούς, ώστε να ενημερωθεί και το σώμα.

Στις 25/10/2011 έγινε βεβαίωση προστίμου από το Υπουργείο Ανάπτυξης ποσού 80.801,41 συν τις προσαυξήσεις 2.345,42 ευρώ.

Στις 17/4/2013 έγινε βεβαίωση προστίμου από το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ποσού 394.000 ευρώ, συν τις προσαυξήσεις 104.007,95 ευρώ.

Στα βιβλία του δήμου, καταχωρήθηκαν ποσά 214.000 ευρώ στις 9/10/2017 συν 8.000 ευρώ στις 22/12/2017, δηλαδή συνολικά 222.000 ευρώ.

Υπολείπονταν να εγγραφεί στα βιβλία, ποσό 252.801,41 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις.

Εάν αφαιρέσουμε κάποιες υποχρεώσεις και συμψηφισμούς που κάναμε τότε το σύνολο των υποχρεώσεων που απέκρυψε η διοίκηση Σταμούλη και αναγράφεται απόψε στην αναμόρφωση, είναι της τάξεως των 292.553,46 ευρώ.

Ερωτώ λοιπόν τον εισηγητή του θέματος:

Μετά απ’ όλα αυτά ποια θα είναι η στάση του ελεγκτικού συνεδρίου για απόκρυψη οικονομικών στοιχείων;

Εν απουσία του κ. Σταμούλη που είναι και ο «αρχιτέκτονας» αυτής της τακτικής, η διοίκηση δείχνει και πάλι μια συμπεριφορά κρυψίνοιας, δίχως να γνωρίζουμε εάν στοιχειοθετούνται ευθύνες και σε ποιο βαθμό, όταν παραπληροφορείται η δημόσια διοίκηση, το δημοτικό συμβούλιο και κατ’ επέκταση ο λαός, με πλασματικούς προϋπολογισμούς και αναγκαστικές πλέον αναμορφώσεις.

Καλώ τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και  αντιπολίτευσης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι θα ψηφίσουν, αφού – όπως προείπα – η διοίκηση με την στάση της στην συγκεκριμένη αναμόρφωση, αποκρύπτει σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου, προσπαθώντας να παραπλανήσει το σώμα.

Δεν εγκρίνω και δεν θα ψηφίσω την αναμόρφωση, επειδή όπως προείπα από αυτήν έχουν αποκρυφτεί οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου, με αποτέλεσμα η διοίκηση του Δήμου να παραπληροφορεί την δημόσια διοίκηση, το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους πολίτες. Αυτοί είναι οι λόγοι μειοψηφίας μου.

Ας πάρει η διοίκηση την απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

 

Μελέτιος Λέλης
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου
Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Μαζί με Όραμα»