Με την παρουσία των καθηγητών πανεπιστημίου Νίκου Ουζούνογλου, Αντώνη Κλαδά και Γιάννη Γκόνου πραγματοποιήθηκε η επιστημονική παρουσίαση του υποθαλάσσιου αγωγού υπερυψηλής τάσης ηεκτρικού ρεύματος Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Αττική το οποίο αναδύεται και βγαίνει στην ξηρά στην περιοχή της Πάχης.
Τους ομιλητές είχαν προσκαλέσει ο Δήμος Μεγαρέων, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων και η Επιτροπή Αγώνα η οποία έχει συστηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου.
Η πρόσκληση των επιστημόνων είχε γίνει με το σκεπτικό να υπάρξει μια ανάλυση των πιθανών κινδύνων, λόγω ακτινοβολίας, και να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία στην οποία φημολογούνται διάφορες απόψεις και δημιουργούν, ευλόγως, ανησυχία για την επικινδυνότητα του αγωγού.

Η τοποθέτηση και των τριών καθηγητών υπήρξε καθησυχαστική. Με παραδείγματα, συναρτήσεις και μαθηματικούς τύπους υποστήριξαν ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση το μαγνητικό πεδίο το οποίο αναπτύσσεται πέριξ του αγωγού είναι μικρότερο από αυτό της Γης και ότι η μελέτη βασίζεται σε πρότυπα και όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία είναι τα αυστηρότερα στον κόσμο και ειδικότερα της Ελλάδας τα οποία είναι ακόμα αυστηρότερα.
Η σημαντική διαφορά η οποία επισημάνθηκε και επάνω στην οποία βασίστηκαν οι καθησυχαστικές τοποθετήσεις των καθηγητών έγκειται στο γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μεταφέρεται δεν εναλλασσόμενο αλλά συνεχές.

Τα παραδείγματα των καθηγητών έγιναν δεκτά με καχυποψία και αμφισβήτηση εκ μέρους μερίδας του ακροατηρίου ορισμένοι από τους οποίους παρουσίασαν τα δικά τους παραδείγματα τα οποία αμφισβήτησαν τις επιστημονικές εξηγήσεις των ομιλητών με την κατάσταση ορισμένες φορές να ξεφεύγει και να γίνεται προσωπική αντιπαράθεση.
Υπάρξαν και πολιτικές τοποθετήσεις αλλά η πλειοψηφία του ακροατηρίου έδειξε τη διαφωνία της με την αποχώρησή τους. Μάλιστα μετά από παρέμβαση καθαρά πολιτική, η οποία υπήρξε προσβλητική προς τους ομιλητές, οδήγησε τον κ. Ουζούνογλου σε αποχώρηση από το πάνελ.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις του πρώην δημάρχου Γιάννη Μαρινάκη και και του πρώην αντιδημάρχου Κλεάνθη Βαρελά. Ο μεν κ. Μαρινάκης έθεσε τις αμφισβητήσεις του ως προς την επικαιροποίηση των στοιχείων των υπαρχουσών ερευνών ως προς την επίδραση της συγκεκριμένης ακτινοβολίας στην υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Ο δε κ. Βαρελάς αποδέχθηκε μεν τα στοιχεία της παρουσίασης, επεσήμανε όμως την καχυποψία και το φόβο ο οποίος επικρατεί στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα τόνισε ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει ενάμιση χρόνο πριν και δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετος προς τη διέλευση του αγωγού για την αποτροπή της οποίας είπε ότι θα αγωνισθεί.

Στο τέλος της ημερίδας πήρε το λόγο ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: “Σήμερα είδαμε την επιστημονική πλευρά του θέματος. Προσκαλέσαμε για το λόγο αυτό επιστήμονες του σχετικού γνωστικού αντικειμένου”. Πρόσθεσε ότι θα διοργανωθούν και άλλες επιστημονικές ημερίδες στις οποίες θα κληθούν γιατροί και βιολόγοι προκειμένου να αναλύσουν τις συγκεκριμένες επιπτώσεις.

Της ημερίδας προήδρευσε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων Γιώργος Μιχάλαρος ο οποίος αναγκάσθηκε, προς το τέλος της ημερίδας, να ανακαλέσει στην τάξη ορισμένους από τους παρεμβαίνοντες ακροατές.