Σε πρακτικές της δεκαετίας του 1990, επανέρχεται ο Δήμος Μεγαρέων ο οποίος αποφάσισε να διοργανώσει τον παιδικό χορό της τράτας την Τρίτη του Πάσχα το πρωί.

Φέτος, την Τρίτη 10 Απριλίου, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Αη Γιάννη και τον Άγιο Ραφαήλ, κορίτσια έως και 13 ετών θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς και δη τον χορό της τράτας.

Είναι μια προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου για περαιτέρω ευαισθητοποίηση των νέων στην τοπική λαογραφική παράσταση. Ο Δήμος ευελπιστεί ότι θα συγκεντρωθεί ικανός αριθμός κοριτσιών τα οποία θα φέρουν τις παραδοσιακές φορεσιές κατηφένια, καπλαμάδες και φούντια και ορίζει την συμμετοχή ως ελεύθερη.

Η υπεύθυνη Αντιδήμαρχος Ελένη Ρήγα χαρακτηρίζει τη μίνι αυτή διοργάνωση ως μία εκδήλωση για να ευαισθητοποιούνται τα μικρά κορίτσια από την παιδική ηλικία, να μαθαίνουν την ζωντανή μουσική ιστορία του τόπου και τα τοπικά έθιμα, να τα αγαπήσουν και να συμμετέχουν έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια και όταν μεγαλώσουν να συμμετέχουν στην αναβίωση του εθίμου.

Στην δήλωσή της η Αντιδήμαρχος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Προσκαλούμε όλα τα μικρά κορίτσια που το επιθυμούν να έλθουν το πρωί στον Αγιάννη ελεύθερα, να ζήσουμε όλοι μαζί το μεγαλείο της τοπικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Δήμος Μεγαρέων με τη συνεργασία όλων των τοπικών πολιτιστικών και λαογραφικών φορέων διοργανώνει την εκδήλωση του Χορού της Τράτας με σκοπό τη διάσωση, τη διατήρηση, τη  διάδοση και την προβολή της λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και μάλιστα εφέτος οι εκδηλώσεις του Χορού της Τράτας και του τοπικού εθίμου του Μάη έχουν ενταχθεί στο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2018 με κεντρικό μήνυμα “ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ: ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ”.

Έτσι λοιπόν τα Μέγαρα θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τα τοπικά μας έθιμα να προβληθούν σε όλη την Ευρώπη και ταυτόχρονα ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ θα μεταδοθεί εφέτος “Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΤΑΣ”, ζωντανά σε όλο τον κόσμο.»

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην διοργάνωση η οποία είναι γεγονός ότι διογκώνει τη δαπάνη για την εν λόγω εκδήλωση.