Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου στα Μέγαρα η πρώτη ανοιχτή συνδιάσκεψη, μέρος της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021 – 2027 της Περιφέρειας Αττικής.

Για την Ελλάδα, μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η γεωργία συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο εθνικό προϊόν, η Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία χαράσσεται για περιόδους ετών διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών και στην εξέλιξη της οικονομίας.
Στην παρούσα φάση η ΚΑΠ θα καθορίσει την αγροτική οικονομία της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Στο κοινό Ευρωπαϊκό περιβάλλον και μέσα στην παγκόσμια κοινότητα  η χάραξη της ΚΑΠ μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη διασφάλιση υγιεινών και ποιοτικών τροφίμων, τη μείωση της σπατάλης φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πραγματοποιήσει τη συνδιάσκεψη στα Μέγαρα αποτελεί ενδεικτικό του σημαντικού ρόλου τον οποίο έχει η αγροτική παραγωγή της πόλης και της περιοχής στην οικονομία της Αττικής.
Είναι δε άξια αναφοράς η πρωτοβουλία του Υφυπουργού Γιώργου Κώτσηρα να προτείνει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η συνδιάσκεψη να πραγματοποιηθεί στα Μέγαρα.

Στις εργασίες παρευρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο Υφυπουργός Γεωργίας Γιώργος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου και διάφοροι Υπηρεσιακοί Παράγοντες τόσο του Υπουργείου όσο και της Περιφέρειας.

Ως φυσικός οικοδεσπότης, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης καλωσόρισε τους διοργανωτές και συμμετέχοντες και επισήμανε το σημαντικό ρόλο των Μεγάρων τόσο στην τοπική οικονομία όσο και την ιστορική και πολιτισμική καταγωγή τους.

Ο Επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι ανέπτυξε το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο στην παρούσα φάση περιλαμβάνει την ενίσχυση των μικρομεσαίων αγροτών όπως είναι η πλειοψηφία στην Ελλάδα. Παγίως δε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων έδωσαν υπομνήματα προτάσεων στους παράγοντες του Υπουργείου.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου.