Το δεύτερο βιβλίου του Θύμιου Ρέντζιου, “Κώστας Κρυστάλλης και το έργο του”, παρουσίασαν στο κοινό των Μεγάρων μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Με το έργο του αυτό ο συγγραφέας προσπαθεί να αναδείξει και να αποτυπώσει την προσωπικότητα και το έργο του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη (1868-1894), εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννησή του.

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο γίνεται αναφορά στα παιδικά του χρόνια τα οποία έζησε στην Ήπειρο η οποία δεν είχε προσαρτηθεί στην Ελλάδα, στο οικογενειακό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον ενώ στο δεύτερο αναπτύσσονται τα δύσκολα χρόνια στα οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό του και να έλθει στην Αθήνα.
Η πρώτη περίοδος 12 χρόνια και η δεύτερη 14.
26 χρόνια έζησε ο Κώστας Κρυστάλλης και άφησε πίσω του πολύ αξιόλογο ποιητικό και πεζογραφικό έργο.

Αποσπάσματα από έργα του (ενδεικτικά) Σκιαί του Άδου, Ο Καλόγερος της Κλεισούρας του Μεσολογγίου, Οι Χελιδόνες, Η Τραγουδίστρια κι ο Βασιλιάς, Ο Ψωμοπάτης και άλλα. διάβασαν οι Ελευθερία Γεωργαντά, Ελένη Μουλιάνου, Ελένη Μπεναρδή και Μαίρη Παπαηλία.
Στις ανάπαυλες έπαιξαν μουσικοί οι: Γιάννης Καλλιάς, ούτι, Αντιγόνη Παπαηλία, κανονάκι, Δημήτρης Μαυρονάσος, λαούτο, Σπύρος Στρατούρης, κρουστά-τραγούδι, Ιωάννα Μουρτζούκου, τραγούδι.

Τα κείμενα της παρουσίασης έγραψαν και επιμελήθηκαν οι Ελευθερία και Εύη Γεωργαντά.
Παρών και ο συγγραφέας ο οποίος εργάσθηκε για 28 χρόνια στα Μέγαρα ασκώντας το διδασκαλικό του καθήκον.
Εξέφρασε το θαυμασμό του για τον Κώστα Κρυστάλλη, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά “Δεν υπάρχει δημιουργός ο οποίος σε τόσο σύντομο βίο και σε τόσο αντίθετες συνθήκες ζωής, τόσο πλούσιο ποιητικό και πεζογραφικό έργο. Έζησε μια ζωή γεμάτη αντιθέσεις. Από τα πλούσια Γιάννενα στα υπόγεια τυπογραφεία της Αθήνας”

Τα κείμενα της παρουσίασης επιμελήθηκαν οι Ελευθερία Γεωργαντά και Εύη Γεωργαντά.
Την επιλογή των μουσικών κομματιών είχε η Μαρία Βαρελά.