Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων και Νέας Περάμου το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΚΕΠ Υγείας από την Περιφέρεια στο οποίο εντάχθηκε και το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων.
Σύμφωνα με τη ΛΣ το κράτος μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συστήματος, το εξωθεί προς τον ιδιωτικό τομέα. Προς τούτο, η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας μέσω της εμπλοκής Δήμων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ιδιωτών.
Υποψιάζει το λαό για αυτές τις μεθόδους και τον καλεί  να δώσει συνέχεια σε κινητοποιήσεις για το Κέντρο Υγείας, για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους, με ευθύνη του κράτους χωρίς την ανάμειξη των επιχειρηματιών.

Η ανακοίνωση:

Έγινε λοιπόν ΚΕΠ Υγείας στα Μέγαρα και από τα παχιά λόγια και τα ευχολόγια που ακούγονται, απορούμε αν ο Δήμος και η κυβέρνηση έχουν άλλη δουλειά από το να ενδιαφέρονται για την υγεία μας! Βέβαια, το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων εγκαινιάστηκε το 2018 και δεν ξέρουμε αν και τι ακριβώς έκανε αυτά τα χρόνια εκτός από κάποιες μετρημένες στα δάχτυλα ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Ο λόγος που ξαναακούγεται το ΚΕΠ είναι η χρηματοδότηση ενός προγράμματος από την Περιφέρεια, που με μεγάλη περηφάνια ανακοίνωσε πρόσφατα ο κ. Πατούλης κι ο κ. Σταμούλης έσπευσε να ανταποκριθεί. Τι λέει με λίγα λόγια αυτό το πρόγραμμα; Μια σειρά Δήμων εντάσσονται στο « 5ετές Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για την πρόληψη, την προστασία και την προαγωγή της Υγείας». Δίνεται έμφαση στην ενημέρωση, κάποιες βασικές προληπτικές εξετάσεις, απευθύνεται υποτίθεται σε «ευπαθείς ομάδες» και παρουσιάζεται ως ένα τεράστιο βήμα στο πλαίσιο αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας. Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Με το Πρόγραμμα αυτό:

  • Το κράτος κάνει ένα ακόμη βήμα «αποχώρησης» από την Υγεία, την οποία θεωρεί κόστος και πρέπει να πετάξει από πάνω του.
  • Ρίχνει την ευθύνη στους ΟΤΑ, οι οποίοι λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης μετακυλίουν με διάφορους τρόπους τον λογαριασμό στον λαό, είτε βάζοντάς τον να πληρώσει για την υγεία του είτε αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων (και οι ανασφάλιστοι βέβαια στον αέρα ουσιαστικά).
  • Εμπλέκει στο Πρόγραμμα μια σειρά ιδιωτικούς φορείς και ΜΚΟ, διάφορους εθελοντές κλπ. διευρύνοντας το πλαίσιο –και νέες δυνατότητες- εμπορευματοποίησης της Υγείας.
  • Αποπροσανατολίζει τον λαό από τα αίτια του προβλήματος και τον βάζει να χαίρεται ή να ελπίζει πως «με λιγότερο κράτος και περισσότερο Δήμο και ιδιώτες» θα βελτιωθούν τα πράγματα στην Υγεία!

Λαέ των Μεγάρων,

Όσο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Υγεία με τη λογική του κόστους-οφέλους θα συνεχίζει τις περικοπές αφήνοντας γυμνά τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία από προσωπικό και σύγχρονες υποδομές. Θα αφήνει απροστάτευτο το λαό από την Πρόληψη, τη Θεραπεία και την Αποκατάσταση που έχει ανάγκη και στις οποίες πρέπει όλοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση. Θα αντιμετωπίζει τον ασθενή ως πελάτη και θα τον οδηγεί-πατώντας πάνω στην ανάγκη του- στο στόμα των μεγαλοεπιχειρηματιών Υγείας που λυμαίνονται τον χώρο. Κι όσοι δεν έχουν να πληρώσουν στον Καιάδα!

Καλούμε τον λαό να μην «τσιμπήσει» με τέτοια κόλπα, αλλά να δώσει, σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων για το Κέντρο Υγείας, αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους, με ευθύνη του κράτους και χωρίς ανάμιξη επιχειρηματιών.

Και για όσους πουν «καπιταλισμό έχουμε, τι περιμένεις;» εμείς απαντάμε «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ». Και την τελική απάντηση θα τη δώσει έτσι κι αλλιώς ο λαός.