Στο έλεος των κλεφτών βρίσκονται ελαιώνες στον ελαιόκαμπο των Μεγάρων.
Με την ακρίβεια η οποία κυριαρχεί στην αγορά καυσίμων. πολλοί επιτήδειοι έχουν ξεκινήσει επιδρομές ξύλευσης ελαιοδέντρων. Κόβουν ελαιόδεντρα χωρίς να σέβονται τον κόπο των ιδιοκτητών τους.  Το φαινόμενο έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις  και έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους που εν μία νυκτί βλέπουν τα κτήματά τους κατεστραμμένα.

Ιδιαίτερα, στον ελαιώνα των Μεγάρων ο οποίος εκτείνεται σε μεγάλες αποστάσεις, υπάρχουν κτήματα που βρίσκονται κοντά σε βουνά, σε ερημικές εκτάσεις και αποτελούν πολύ εύκολη λεία για όσους θέλουν να αισχροκερδίσουν ή να εξασφαλίσουν δωρεάν θέρμανση.

Οι επιδρομείς είτε κόβουν ένα μέρος των δέντρων είτε σε πολλές περιπτώσεις κόβουν ολόκληρα δέντρα, χωρίς να έχουν λάβει κάποια νόμιμη έγκριση ή συγκατάθεση.
Αυτά θέλουν οι εικασίες που γίνονται  και κάνουν λόγο είτε για ανθρώπους που κόβουν ξύλα για να τα χρησιμοποιήσουν στο τζάκι είτε για οργανωμένες ομάδες που στήνουν «επιχειρήσεις» για να κάνουν παράνομο εμπόριο ξυλείας.

Και τα δύο παραπάνω ενδεχόμενα είναι πιθανά. Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει αρκετά οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες. Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος, ενώ το επιπρόσθετο κόστος της θέρμανσης διαφαίνεται ιδιαίτερα δυσβάσταχτο, πόσο μάλλον για όσους άνοιγαν το καλοριφέρ ή το ερκοντίσιον μέχρι πέρυσι. Στην προσπάθεια τους οι άνθρωποι να επιβιώσουν από το κρύο του χειμώνα, δεν λογαριάζουν αν επιβαρύνουν τους άλλους και προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες.

Επίσης, επειδή το κόστος εργασίας μειώνεται και το κόστος επιβίωσης αυξάνεται, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν πέρα από την νόμιμη εργασία τους να κάνουν και άλλων ειδών εργασίες που είναι οικονομικά αποφέρουσες. Έτσι, στήνουν παράνομο εμπόριο ή γενικότερα επιλέγουν την ανασφάλιστη εργασία ως κάτι «έξτρα».

Επομένως, φέτος οφείλουμε να προσέχουμε λίγο παραπάνω τις περιουσίες μας αλλά και το πώς διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας.