Πρόσφατο δημοσίευμα από μεγάλο και πολύ γνωστό κεντρικό ειδησεογραφικό website σχετικά με την περαιτέρω λειτουργία του Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας στα Μέγαρα, ήλθε για να ταράξει τα νερά προκαλώντας ανησυχία για επιπτώσεις στην τοπική μικροοικονομία.
Το δημοσίευμα το οποίο αναπαράχθηκε αυτούσιο, μέσω link, από ηλεκτρονικό μέσο το οποίο φέρει το όνομα Μέγαρα αλλά επιμελώς αποκρύπτει την ταυτότητα των ιδιοκτητών του, μιλούσε για κλείσιμο του αεροδρομίου των Μεγάρων στις 16 Ιουνίου.
Ωστόσο ήταν γεμάτο ασάφειες και ήταν φανερό ότι σκόπευε να δημιουργήσει εντυπώσεις, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Παρά το σκόπιμο του δημοσιεύματος το οποίο φαίνεται να εξυπηρετεί ορισμένες καταστάσεις, η λειτουργία του αεροδρομίου, που δεν πρόκειται να κλείσει, αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξή του και μαζί την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
(Λεπτομέρειες σχετικά με το οικονομικό του αποτύπωμα μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο δημοσίευμά μας της 7/11/2019)

Στο αεροδρόμιο λειτουργούν 8 σχολές εκπαίδευσης πιλότων στις οποίες φοιτούν 800 σπουδαστές κατά μέσο όρο το χρόνο και το διδακτικό προσωπικό ανέρχεται σε περίπου 250 άτομα.
Μεγάλο ποσοστό αυτού του ανθρώπινου δυναμικού κατοικεί στο Δήμο Μεγαρέων ενώ υπάρχει σειρά επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, προμηθευτών, ιδιοκτητών κατοικιών, σούπερ μάρκετ, ειδών προσωπικής περιποίησης, καταστημάτων εστίασης οι οποίοι συνεργάζονται είτε με τις σχολές είτε προσφέρουν απευθείας εμπορεύματα και υπηρεσίες στους σπουδαστές.

Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι σχολές δεν είναι λίγα αλλά είναι προβλήματα τα οποία λύνονται εύκολα και με τη λύση τους οι σχολές θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο.
Πάει λίγος καιρός που η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διέθεσε προσωπικό για τον πύργο ελέγχου ο οποίος έως τότε ήταν στελεχωμένος με προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού.
Για μια σειρά λόγων οι ώρες οι οποίες το αεροδρόμιο διατίθενται στις σχολές δεν επαρκούν για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης.

Γιά το Δήμο Μεγαρέων, το αεροδρόμιο δεν φαίνεται να είναι ενταγμένο στις προτεραιότητες της διοίκησης.

Η εγκατάσταση του αεροδρομίου πολιτικής αεροπορίας στα Μέγαρα δεν υπήρξε αποτέλεσμα κάποιου τοπικού σχεδίου με στόχο την οικονομική ανάπτυξη.
Άλλωστε αυτό που ως τώρα βλέπουμε διαχρονικά στο Δήμο Μεγαρεών είναι να μην υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης αλλά μόνο ευχολόγια.
Για το εν λόγω αεροδρόμιο, απλά κάποιοι το σχεδίασαν και λόγω του ότι δεν υπήρξαν εναλλακτικές εγκαταστάσεις, επιλέχθηκε αυτό των Μεγάρων.
Αφού λοιπόν από τύχη “έκατσε” το αεροδρόμιο εδώ, είναι θλιβερό να κλωτσάμε την τύχη μας μέσω της γενικότερης αδιαφορίας προς το συγκεκριμένο πόλο ανάπτυξης.
Τίποτε δεν είναι δεδομένο αλλά πρέπει κι εμείς ως κοινωνία να κουνήσουμε και το χέρι μας.