Τον συνοικισμό Βλυχό στα Μέγαρα επισκέφθηκαν σήμερα 25 Μαΐου 2018 εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο ευρύτερης επίσκεψής τους στην Ελλάδα όπου παρατηρούν και καταγράφουν θέματα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων στην Ελλάδα.

Τα μέλη τα οποία συγκροτούν την συμβουλευτική αυτή ομάδα προέρχονται από 49 χώρες και παρουσιάζουν τα συμπεράσματα των μελετών και επισκέψεών τους στις χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Κατά την επίσκεψή τους παρακολούθησαν και κατέγραψαν την κατάσταση του συνοικισμού από πλευράς υποδομών και χώρων κατοικίας και επισκέφθηκαν το Κέντρο Κοινότητας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης συνοδεύονταν από την Αντιδήμαρχο Ελένη Ρήγα και προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Ακολούθως τους επισκέπτες υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης στο δημαρχείο ο οποίος αφού τους καλωσόρισε αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται από τον Δήμο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών για την βελτίωση του περιβάλλοντος των τσιγγάνων, τις υποδομές, τις κατοικίες και την κοινωνική ένταξή τους.

Ο κ. Σταμούλης ανέφερε ότι υπάρχουν σημεία τριβής και προβλήματα στη συμβίωση των δύο κοινοτήτων, δηλαδή των τσιγγάνων και των μη τσιγγάνων και παραδέχθηκε ότι η άμβλυνση των σχέσεων θα δράσει προς όφελος και των δύο μερών.
Τέλος ο Δήμαρχος πρόσθεσε ότι απαιτούνται πολλές και ποικίλες ενέργειες από την κεντρική εξουσία ώστε σε συνδυασμό με κοινωνικές δράσεις να υπάρξει λύση μακροπρόθεσμα.

Η Αντιδήμαρχος Ελένη Ρήγα αναφέρθηκε σε ιστορικά, οικονομικά, δημογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία των Μεγάρων και έδωσε το περίγραμμα της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας.

Παρουσιάστηκαν επίσης αναλυτικά η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας και το σχέδιο παρέμβασης στον Βλυχό εκ μέρους της Τεχνικής Επιτροπής Υποστήριξης της Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των τσιγγάνων.