Μόνο θυμό και αγανάκτηση προκαλεί η παραπάνω φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε σε δύο διαδοχικές ημερομηνίες, το μεσημέρι της 12 και το μεσημέρι της 13 Σεπτεμβρίου 2019.
Το σημείο είναι η συμβολή των οδών Γ. Μενιδιάτη και Θεσσαλονίκης στα Μέγαρα και δείχνει την απαράδεκτη πράξη εναπόθεσης σκουπιδιών από την προηγούμενη ημέρα ή και ώρες πριν το χρόνο συλλογής εκεί που ο Δήμος το απαγορεύει.

Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε τα θέματα της δημόσιας υγείας και της αισθητικής αλλά μένουμε στη συμπεριφορά των πολιτών.
Μένουμε στο χαρακτηρισμό της πράξης. Με το να πετάξουν σκουπίδια εκεί που με ενημερωτική πινακίδα το απαγορεύει ο Δήμος  βγάζουν τη γλώσσα και κοροϊδεύουν την κοινωνία. “Σας γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια. Εμείς δεν υπακούμε στους κανόνες σας”.

Παρά το γεγονός ότι την αποκλειστική ευθύνη έχουν αυτοί που πέταξαν τα σκουπίδια και μάλιστα 24 ή 8 ώρες πριν το χρόνο συλλογής τους και κατακρίνουμε την πράξη,  οφείλουμε να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τον τρόπο τον οποίο ο Δήμος Μεγαρέων διαχειρίζεται τη συλλογή των απορριμμάτων.
Είναι προφανές ότι ο Δήμος δεν επιθυμεί την τοποθέτηση κάδου στο συγκεκριμένο σημείο και το σεβόμαστε. Αναρωτιόμαστε όμως αν υπάρχει σημείο εναπόθεσης εκεί κοντά το οποίο θα εξυπηρετεί τους γείτονες. Και αν υπάρχει είναι επαρκές;
Και ας υποθέσουμε ότι ο Δήμος έχει κάνει με τον καλύτερο (;) δυνατό τρόπο την κατανομή των κάδων στις γειτονιές, γιατί δεν εφαρμόζει τον Κανονισμό Καθαριότητας;
Τέλος πάντων, φαντομάδες είναι αυτοί οι οποίοι πετάνε τα σκουπίδια εκεί;

Δεν θα αρκεσθούμε στις διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ή ότι παρεμβαίνει και καθαρίζει εκ των υστέρων τους δρόμους από τις πράξεις των βαρβάρων. Δεν αμφιβάλουμε καθόλου γι’ αυτό.
Η καθαριότητα όμως είναι μια υπόθεση η οποία απαιτεί σχεδιασμό, προγραμματισμό, διοίκηση και όλα τ’ άλλα ακολουθούν.
Γνωρίζουμε ότι η καθαριότητα γίνεται συχνά μέσο έντονης κριτικής προς τη Δημοτική Αρχή αλλά και οι πολίτες έχουν δίκιο. Η καθαριότητα δεν γίνεται με γιούργες και με πατριωτισμό. Γίνεται με σύστημα το οποίο φαίνεται ότι στο Δήμο Μεγαρέων χρειάζεται βελτίωση.

Τέλος, σχετικά μαζί με την συγκεκριμένη ασχήμια την οποία αποτύπωσε ο φακός του megara.org, θα πρέπει να επισημάνουμε την καλή πρακτική την οποία έχει εφαρμόσει η οικογένεια η οποία έχει τοποθετήσει τον δικό της μπλε κάδο στο σημείο συλλογής.
Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι όλοι οι δημότες είναι απείθαρχοι και οτιθελιτζήδες.