Προς λήξη οδεύουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μεγαρέων 2017 με την προτελευταία μείζονα και χαρακτηριστική, τον διαγωνισμό αεροστάτου στον λόφο Κουρκούρι.
Με τον όρο αερόστατο, στα Μέγαρα, εννοείται ένας χάρτινος σάκος (από λεπτό ελαφρύ χαρτί) ο οποίος «εκτοξεύεται» στον αέρα με χρήση της ιδιότητα; του θερμού αέρα να ανεβαίνει προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Είναι ένα έθιμο το οποίο μετράει περίπου 80 χρόνια ζωής και κατά τα τελευταία χρόνια ενισχύεται η διατήρησή του από τον Δήμο Μεγαρέων με την βοήθεια της Εθελοντικής Οργάνωσης Κούρος.
Κατά τη διάρκεια του τριωδίου ο Κούρος διοργανώνει εργαστήρια κατασκευής αεροστάτου για μικρά παιδιά και οι σχετικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με διαγωνισμό «πετάγματος».
Τα αερόστατα τα οποία μπορούν να πάρουν μορφή σύμφωνα με τη φαντασία των κατασκευαστών και στον διαγωνισμό, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες άλλα καίγονται κατά το πέταγμα, άλλα καταφέρνουν να ανέβουν μερικά μέτρα και να πέσουν πάλι στη γη, άλλα να ανυψωθούν και να χαθούν σε μεγάλο υψόμετρο διανύοντας πολλά χιλιόμετρα ή να ανυψωθούν, να προσγειωθούν σε σχετικά κοντινό σημείο, να περισυλλεγούν και να χρησιμοποιηθούν και πάλι.

Τα βραβεία τα οποία δίδονται αφορούν το αερόστατο που θα πάει πιο μακριά, εκείνο που θα «πετάξει» τις περισσότερες φορές, το πιο «όμορφο», το πιο μικρό.

Στην περιοχή του λόφου Κουρκούρι βρέθηκαν σήμερα ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης και συνεργάτες του οι οποίοι παρακολούθησαν τα πετάγματα ανάμεσα σε εκατοντάδες ατόμων, κυρίως οικογενειών με μικρά παιδιά καθώς και τις ομάδες οι οποίες συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Συμετείχαν περισσότερα από εκατό αερόστατα με τον καιρό να είναι ιδανικός για το πέταγμα.
Ο κατάλληλος καιρός βοήθησε να υπάρξουν μόνο λίγες απώλειες

Πολύ καλή η διοργάνωση από τον Κούρο, μέλη των οποίων σύστησαν τις απαιτούμενες ομάδες

  • Κριτική επιτροπή
  • Πυρασφάλεια
  • Περισυλλογή αεροστάτων