Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση και τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων της πεδιάδας των Μεγάρων διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Προϊόντων (ΟΠΑ) την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα η οποία ασχολήθηκε με ένα ζωτικό θέμα σχετικά με την υποστήριξη του τομέα αγροτικής παραγωγής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και κύριος ομιλητής ήταν ο υδρομεταλλειολόγος κ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης διευθυντικό στέλεχος του ΕΑΓΜΕ (πρώην Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών – ΙΓΜΕ), με την παρουσία του προέδρου του ιδίου Οργανισμού Κωνσταντίνου Σάλτα και του Γενικού Διευθυντή κ. Ανδρέα Τσιώκου.

Στα Μέγαρα, εξ αιτίας της αλόγιστης άντλησης υπογείων υδάτων για άρδευση της εκτεταμένης και εντατικής καλλιέργειας λαχανικών, η ποιότητα των υδάτων έχει υποβαθμισθεί, δηλαδή τα υπόγεια νερά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα θαλασσίου νερού και για την εύρεση ικανοποιητικής ποιότητας νερού οι γεωτρήσεις να κατεβαίνουν όλο και βαθύτερα.
Έτσι έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην χρήση του νερού για τις αρδεύσεις, γεγονός το οποίο προβληματίζει τους παραγωγούς οι οποίοι βλέπουν τις δυνατότητές τους για παραγωγή με τους ως τώρα γνωστούς και παραδοσιακούς τρόπους να περιορίζονται.

Ο ομιλητής επανέλαβε για μια ακόμα φορά, μετά από πολλές παρόμοιες ενημερωτικές συγκεντρώσεις, ότι αυτό το οποίο έχει ανάγκη η περιοχή των Μεγάρων είναι κατ’ αρχάς η σωστή διαχείριση των υδάτων και ταυτόχρονα ο εμπλουτισμός τους.
Ανέφερε διάφορους τρόπους οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό ένας από τους οποίους είναι η δημιουργία σε ρέμματα μικρών φραγμάτων ανάσχεσης της πορείας του νερού προς τη θάλασσα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν λύσεις για την επίτευξη του σκοπού, μάλιστα δε πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ΕΑΓΜΕ μπορεί να υπάρξει καταλυτικός στην πρόταση εφαρμογής μεθόδων σχετικά χαμηλού κόστους οι οποίες δεν θα προβληματίσουν ούτε το Δήμο, ούτε την Περιφέρεια ούτε το Κράτος για την χρηματοδότησή τους.

Ενδιαφέρουσα παρέμβαση έκανε το στέλεχος του Οργανισμού Αλέξανδρος Τζίτζηρας ο οποίος επεσήμανε την προσοχή του ακροατηρίου για τη διαρκή μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού στον πλανήτη τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας, ένα μέλον δηλαδή δυσοίωνο, και πρόκρινε τον εμπλουτισμό μέσω ανασχετικών φραγμάτων ως την ιδανική λύση για το πρόβλημα των Μεγάρων.

Επειδή το θέμα των δημοσίων έργων παραμένει εν πολλοίς πολιτικό, αξίζει να επισημάνουμε τη δέσμευση τόσο του προέδρου Κωνσταντίνου Σάλτα όσο και του γενικού διευθυντή Ανδρέα Τσιώκου ότι αναφορικά με το θέμα των μελετών και των προτάσεων, εντός 6 μηνών θα μεριμνήσουν να υποβάλλουν στο Δήμο Μεγαρέων τις προτάσεις τους για το θέμα.

Εντύπωση έκανε η δέσμευση του ΓΔ  Ανδρέα Τσιώκου ότι «σε 6 μήνες θα βρούμε λύση η οποία θα είναι υλοποιήσιμη».

Ερωτήσεις υπέβαλαν μετά το τέλος της εισήγησης ο επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού Κλεάνθης Βαρελάς, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Νικολάου, ο Σωτηρης Καστάνης, ο Γιάννης Κ. Μιχάλαρος και άλλοι.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε και απεύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιώργος Παπαβασίλης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόσωπο του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Δάλλα μετά από ενέργειες του οποίου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα.