Πολύς, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να είναι ο κόσμος ο οποίος θα παρακολουθήσει στην αναβίωση του εθίμου των Μεγάρων ο Χορός της Τράτας.

Με τη συνεργασία του Δήμου και των τοπικών λαογραφικών σωματείων αλλά και ελεύθερη συμμετοχή νέων θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του αστικού αυτού μύθου ο οποίος έχει αναχθεί σε κορυφαία πολιτισμική εκδήλωση στα Μέγαρα.

Αφορμή να προβληθούν οι τοπικές ενδυμασίες, ιδιαίτερα η γυναικεία επίσημη χυσοποίκιλτη φορεσιά – τα κατηφένια – και μαζί η καθημερινή ανδρική φορεσιά – η πουκαμίσα.

Κορυφαία παραδοσιακή εκδήλωση αυτός καθ’ αυτός ο χορός της τράτας ο οποίος αποτελεί εξέλιξη του αρχαίου χορού των πεπλοφόρων παρθένων σύμφωνα με ενδείξεις οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί σε ανασκαφές στη νότια Ιταλία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ανοικτό θέατρο βορειοδυτικά των Μεγάρων όπου βρίσκεται ο ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγ. Ιωάννου του Γαλιλαίου και θα ξεκινήσει στις έξι και τέταρτο το απόγευμα.

Ο καιρός προβλέπεται να είναι καλός, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την προσέλευση του κόσμου. Αν μάλιστα προστεθεί το γεγονός ότι το τρέχον έτος είναι προεκλογικό για εθνικές, περιφερειακές και τοπικές εκλογές αναμένεται να κάνει την αντίστοιχη εμφάνισή του πολύ πολιτικό προσωπικό το οποίο εκλέγεται και στα τρία επίπεδα.