Σε τελετή με περιορισμένη λόγω πανδημίας συμμετοχή, ο Δήμαρχος Μεγαρέων τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Βύζαντα, θρυλικής μορφής ηγέτη από τα Μέγαρα.

Ο Βύζας, μυθικός γιός του βασιλιά Νίσσου, ο οποίος κατά τον 7ο προ Χριστού αιώνα οδήγησε τους Μεγαρείς αποίκους στην περιοχή του Βοσπόρου. Εκεί οι Μεγαρείς ίδρυσαν μια νέα πόλη, στην οποία έδωσαν το όνομα του ιδρυτή της, το Βυζάντιο.
Σύμφωνα με τον Στράβωνα (64Π.Χ.-23 μ.Χ.), οι Μεγαρείς έφτασαν εκεί υπακούοντας σ’ ένα χρησμό, που είχαν λάβει από το μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός αυτός αποκαλούσε «τυφλούς» τους συμπολίτες τους, που λίγα χρόνια πριν, το 685π.Χ., είχαν ιδρύσει στη ασιατική ακτή του Βοσπόρου την Χαλκηδόνα. Πράγματι, κατά μιαν έννοια ήταν «τυφλοί», καθώς δεν είχαν αντιληφθεί ότι η περιοχή, που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το σημείο, που οι ίδιοι είχαν αποικήσει ήταν ιδανικότερη για τη διεξαγωγή του εμπορίου και την αλιεία. Σε αυτή την περιοχή, η οποία συγχρόνως διακρινόταν για τη γεωπολιτική της θέση, ο Βύζας θεμελίωσε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η κατασκευή και η φιλοτέχνηση του αγάλματος αποτελεί προϊόν δωρεάς

Οι δωρητές:
Κωνσταντίνος Ανδρ. Πανταζόπουλος (κάτοικος Μεγάρων),
Αθανάσιος Σωτ. Δρένης (κάτοικος ΗΠΑ),
Ιερόθεος Παν. Μωραΐτης (κάτοικος ΗΠΑ),
Ελευθέριος Παν. Υψηλάντης (κάτοικος ΗΠΑ),
Αθανάσιος Νικ. Φουσκαρής (κάτοικος ΗΠΑ),
Μελέτιος Ιωαν. Φουσκαρής (κάτοικος ΗΠΑ)

Το άγαλμα αποτελεί δημιουργία του Μεγαρίτη Γεωργίου Ιωαν. Μουρτζούκου

Την επίσημη αποκάλυψη του αγάλματος τέλεσαν ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και ο Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης