Μετά και τον τελευταίο κύκλο ψεκασμών για το δάκο, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 14 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα δυτικής Αττικής ανακοίνωσε ότι η συγκομιδή της ελιάς στα Μέγαρα και γενικότερα στη Δυτική Αττική μπορεί να ξεκινήσει στις 22 Οκτωβρίου.
Και αυτό επείδη θα έχουν περάσει 7 ημέρες και το εντομοκτόνο θα είναι ανενεργό.

Η ΠΕΔΑ υπενθυμίζει ότι  η συλλογή ελαιοκάρπου πριν την 22α Οκτωβρίου συνιστά παράβαση της νομοθεσίας (Ν. 4036, αρ. 45, παρ. 3) και επισείει διοικητικές κυρώσεις (300-30.000 ευρώ.

Σε ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Μεγαρέων όπου υπάρχει εκτεταμένη συγκαλλιέργεια με κηπευτικά και ως εκ τούτου εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη πληθυσμών δάκου, η εφαρμογή των ψεκασμών υπήρξε περιορισμένη λόγω τεχνικών δυσκολιών αλλά και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Στις περιοχές αυτές, εφόσον κρίνουν απαραίτητο, οι ιδιοκτήτες των ελαιοδένδρων μπορούν να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς καλύψεως για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, τηρώντας αυστηρά τα αναγραφόμενα επί της συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που θα χρησιμοποιήσουν και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους συγκαλλιεργητές τους.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί έμποροι αλλά και ιδιώτες προχωρούν σε συλλογή ελαιοκάρπου πριν την επιτρεπόμενη ημερομηνία, για παρασκευή βρώσιμων ελιών από ελαιόδεντρα πριν το στάδιο της πλήρους ωρίμανσης του ελαιοκάρπου. Το παραγόμενο προϊόν (π.χ. τσακιστές ελιές) είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για κατανάλωση εάν το ελαιόδενδρο ψεκάστηκε και απαγορεύεται η κατανάλωση και η διακίνησή του.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομικής, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής θα προχωρήσει όπως η νομοθεσία ορίζει σε δειγματοληψίες ελαιολάδου από παραγωγούς στα ελαιοτριβεία της περιοχής ή και ελαιοκάρπου από τα σημεία πώλησης (π.χ. λαϊκές αγορές).

Για την παραγωγή αρίστης ποιότητας ελαιολάδου συνιστάται:

  • Έγκαιρη αποκομιδή ελαιοκάρπου μετά τις 22 Οκτωβρίου 2020 και έκθλιψή του χωρίς καθυστερήσεις

Τονίζεται ότι η τήρηση των προβλεπομένων ημερομηνιών προστατεύει τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και βεβαίως την ποιότητα και τη φήμη του παραγόμενου προϊόντος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμοδίους Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομικής, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, στα τηλ. 213-1600813, 2131600817).