Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων με ομόφωνη απόφασή του ξεκινά την διεκδίκηση από το PAXH_OLE_1_220ΤΑΙΠΕΔ και τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας την παραχώρηση στον Δήμο Μεγαρέων για χρήση και εκμετάλλευση της Ζώνης Λιμένα (χερσαία και θαλάσσια) της Πάχης.

Ένα από τα πολλά παράδοξα τα οποία ισχύουν στην Ελλάδα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ζώνες των κατά τόπους λιμανιών δεν ανήκουν στον οικείο Δήμο αλλά σε κάποιον οργανισμό ο οποίος μπορεί να είναι ανεξάρτητος Οργανισμός Λιμένα ή ανεξάρτητο Λιμενικό Ταμείο.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα Μέγαρα με τα λιμάνια της Νέας Περάμου, της Πάχης και του προβλήτα Περάματος τα οποία ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένας Ελευσίνας και πρόσφατα πέρασαν στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ.

PAXH_OLE_2_220Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω λιμάνια δεν ανήκουν στον Δήμο Μεγαρέων, ο Δήμος έχει πραγματοποιήσει πολλά έργα τα οποία έχουν να κάνουν εν γένει με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών όπως η  τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού, η δημιουργία παιδικής χαράς, παγκάκια κατά μήκος του λιμένα, μικρούς χώρους με παρτέρια πρασίνου, αστικούς εξοπλισμούς που βοηθούν στην μέριμνα της καθαριότητας, κ.α.
Ιδιαίτερα για την Πάχη ο Δήμος επί πολλά έτη  έχει επενδύσει στο λιμάνι του PAXH_OLE_3_220οικισμού και στους χώρους πέριξ αυτού κάνοντας διάφορα έργα που έχουν να κάνουν εν γένει με την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο Οργανισμός Λιμένος, Ελευσίνας ο οποίος έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της συντήρησης, επισκευής, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτε, γεγονός το οποίο αναγκάζει τον Δήμο να φροντίζει αυτός τον χώρο και να τον συντηρεί. Είναι όμως πολύ δύσκολο αφού οι οικονομικές του δυνατότητες είναι περιορισμένες.
Αυτός ήταν ο λόγος τον οποίο επικαλέστηκε ο Πρόεδρος του ΣΔΚ Μεγάρων Ηλίας Μουσταΐρας και τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν την πρόταση ομόφωνα. .