Με αφορμή τον εορτασμό της απελευθέρωσης των Μεγάρων στις 9 Οκτωβρίου, η πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων Χρύσα Γκοσδή επισκέφθηκε όλα τα σχολεία των Μεγάρων και δώρισε από μία ελληνική σημαία.
Οι σημαίες, τις οποιες σημειωτέον η κ. Γκοσδή είχε προμηθευτεί με δικά της έξοδα, συνοδεύονταν από την παρακάτω επιστολή:

«Η μέρα της απελευθέρωσης έφτασε. Είναι Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944 γύρω στις 16:00 το απόγευμα, όταν ένας Γερμανός στρατιώτης εμφανίζεται έξω από το σπίτι του τότε δημάρχου Μεγαρέων Θεόδωρου Τσεκέ και του ανακοινώνει την αποχώρησή τους.
Μέχρι την στιγμή της απελευθέρωσης ο Γερμανικός φόβος κυρίευε τους συμπολίτες μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Γερμανοί λεηλατούσαν καθώς και ανατίναξαν αφενός τα πυρομαχικά, που βρίσκονταν σε αποθήκες στα Μέγαρα και αφετέρου το αεροδρόμιο στη περιοχή της Πάχης. Στη συνέχεια, δύο συμμαχικά αεροπλάνα καταδιώξαν γερμανικό φορτηγό με πυρομαχικά. Λυπηρό γεγονός της συγκεκριμένης έκρηξης είναι η απώλεια Ελλήνων, οι οποίοι φόρτωναν το φορτηγό.
Η ώρα της Λευτεριάς ζύγωσε. Οι Γερμανοί αρχίσαν να καταλαβαίνουν την αδυναμία τους. Αποχωρούν από τα ΜΕΓΑΡΑ. Ο φόβος για την επακόλουθη ήττα οδηγεί όλες τις Γερμανικές δυνάμεις να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα, όπου και θα αποχωρίσουν στις 12 του Οκτωβρίου (ημέρα απελευθέρωσης Αθήνας).

Σας παραθέτω αυτή την Ελληνική Σημαία ως ένδειξη τιμής στους συμπατριώτες μας, οι οποίοι έδωσαν ο καθένας ξεχωριστά την μάχη του. Θα παραμένουν στην μνήμη μας ΑΘΑΝΑΤΟΙ».