Από 27 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί ο τρίτος ψεκασμός δακοκτονίας από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και  υπενθυμίζει το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας του Δήμου Μεγαρέων.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν τον ψεκασμό ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει οσονούπω και να βρίσκεται μέσα στα χρονικά πλαίσια της απόφασης η οποία ελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο ψεκασμός αυτός είναι δολωματικός από εδάφους με το φυτοπροστατευτικό προϊόν BISCAYA 240 OD (thiacloprid 97,5%) διασυστηματικό εντομοκτόνο επαφής και στομάχου, που έχει τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Απαραίτητο είναι να λαμβάνονται τα παρακάτω αναγκαία και προληπτικά μέτρα.

  • Άτομα που δεν έχουν σχέση με τον ψεκασμό να μην πλησιάζουν στα συνεργεία των ψεκασμών.
  • Οι μελισσοκόμοι να εμποδίζουν τις πρωινές ώρες την κυκλοφορία μελισσοσμηνών που είναι κοντά στους ελαιώνες.
  • Οι κτηνοτρόφοι να μην επιτρέπουν την ελεύθερη βόσκηση στους ψεκασμένους ελαιώνες.
  • Οι βιοκαλλιεργητές να σημάνουν τα κτήματα τους καθώς και να επικοινωνήσουν με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
  • Οι ελαιοκαλλιεργητές με περιφραγμένα κτήματα να φροντίσουν για τη δυνατότητα πρόσβασης των συνεργείων ψεκασμού.

Δεδομένου ότι στη περιοχή των Μεγάρων υπάρχει εκτεταμένη συγκαλλιέργεια ελιάς και κηπευτικών, παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου σε παγίδες που γειτνιάζουν με κηπευτικά.

Οι ιδιοκτήτες των ελαιοδένδρων που συγκαλλιεργούνται με κηπευτικά πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασμούς κάλυψης αφενός για να προστατέψουν την παραγωγή τους και αφετέρου για να μην παραμένουν εστίες υψηλού πληθυσμού εντός των συγκαλλιεργούμενων αγροτεμαχίων. Επιλέγονται τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τηρούνται αυστηρά τα επί της συσκευασίας αναγραφόμενα