Στον τελευταίο μήνα πριν την ολοκλήρωση έχει μπει το έργο μετατροπής της πρώην χωματερής του Δήμου Μεγαρέων σε πάρκο.
Εκεί όπου έχουν θαφτεί εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών, όπου έκαιγαν φωτιές σχεδόν κάθε μέρα για χρόνια, για εκεί που εξακολουθεί ο Δήμος να πληρώνει πρόστιμα για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας δημιουργείται πάρκο 120 στρεμμάτων.

Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής και θα κοστίσει περίπου €3 εκατομμύρια.
Η ανάδοχος του έργου, Ύρια Τεχνική Α.Ε., ξεκίνησε το 2015 και το ολοκληρώνει την άνοιξη του 2018.

Με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη επισκεφθήκαμε τον χώρο στις αρχές Φεβρουαρίου 2018 και πήραμε μια ιδέα της μορφής του έργου το οποίο σύντομα ολοκληρώνεται. Ξεναγός μας ο επιβλέπων μηχανικός της εταιρείας κ. Νίκος Μπιλίνης.

Ο κ. Νίκος Μπιλίνης υποδέχεται τον Δήμαρχο Μεγαρέων

Ο όγκος των σκουπιδιών που είχαν εναποτεθεί έχει καλυφθεί με τρία στρώματα υλικών, χώμα, χαλίκι, χώμα ύψους ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών ενώ σε ένα από αυτά τα στρώματα έχει στρωθεί στεγανοποιητική μεμβράνη η οποία θα εμποδίζει το νερό της βροχής να περνάει μέσα από τα σκουπίδια.
Για τον λόγο αυτό έχει κατασκευαστεί χαντάκι σε όλη την περίμετρο του χώρου. Αυτό θα διοχετεύει τα νερά της βροχής στον χείμαρρο οποίος οδηγεί τα νερά στη θάλασσα.

Σε όλο τον χώρο βρίσκονται διάσπαρτες 80 αγωγοί οι οποίοι ξεκινούν από τον πυθμένα των σκουπιδιών και απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα το βιοαέριο το οποίο παράγεται από το σάπισμά τους.

Στην επιφάνεια έχουν φυτευτεί 20 χιλιάδες πικροδάφνες και πυράκανθοι για στήριξη του εδάφους και δημιουργία βλάστησης. Ο λόγος για τον οποίο επιλέχτηκαν θάμνοι είναι ότι οι ρίζες τους δεν κατεβαίνουν βαθιά στο έδαφος οπότε δεν θα επηρεάσουν τη στεγανοποιητική μεμβράνη και τα το πλέγμα διαχωρισμού των στρωμάτων.

Η ισχυρή νεροποντή του Νοεμβρίου διάβρωσε τις πλαγιές του έργου και έτσι η ανάδοχος εταιρεία ενίσχυσε τα πρανή με τοιχία. Επί πλέον κατασκεύασε ένα δίκτυο χαντακιών στην επιφάνεια του πάρκου με σκοπό να επιβραδύνουν την ορμή του νερού της βροχής.

Το πάρκο στην φάση την οποία βρίσκεται σήμερα

Για 18 μήνες η εταιρεία θα παρακολουθεί το έργο, θα ποτίζει τους θάμνους και στη συνέχεια θα το παραδώσει στην Περιφέρεια Αττικής.Ο κ. Σταμούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου και μας δήλωσε τα εξής:
«Πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά. Στο σημείο όπου βρισκόταν μια χωματερή – εστία μόλυνσης δημιουργείται ένα πανέμορφο και καταπράσινο τοπίο. Ο χώρος ανήκει στους δημότες και είμαι βέβαιος ότι θα αξίζει να το επισκέπτονται και να απολαμβάνουν την θέα προς την πεδιάδα και τη θάλασσα»

Η άποψη του πάρκου από την Γερμανικό Δρόμο και μακρύτερα από την Εθνική Οδό Αθήνας Κορίνθου
Η φύτευση με θάμνους βρίσκεται σε εξέλιξη
Οι διάσπαρτες τρύπες οι οποίες διοχετεύουν το βιοαέριο στην ατμόσφαιρα
Σε εξέλιξη οι χωματουργικές εργασίες
Προσθήκη στο έργο τα χαντάκια επιβράδυνσης της ορμής του νερού της βροχής
Προσθήκη στο έργο τα χαντάκια επιβράδυνσης της ορμής του νερού  της βροχής
Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης βλέπει σημείο όπου φαίνεται το στρώμα κάλυψης των σκουπιδιών με χαλίκι
Χώρος φιλοξενίας σωλήνα ο οποίος απάγει το βιοαέριο στην ατμόσφαιρα
Κάτω από στρώμα χώματος φαίνεται η στεγανοποιητική μεμβράνη
Στα αριστερά φαίνεται το κανάλι που περικλείνει το πάρκο και μεταφέρει τα νερά της βροχής χωρίς να διαπερνούν την στεγανοποιητική μεμβράνη