Γράφει ο Γιάννης Οικονομόπουλος

Μια από τις μεγαλύτερες τοπικές εορτές εορτάζει σήμερα, 1η Φεβρουαρίου η τοπική εκκλησία, και ολόκληρη η πόλη των Μεγάρων πανηγυρίζει.
Πρόκειται για τους Αγίους Αδριανό, Πολύευκτο, Πλάτωνα και Γεώργιο.
Οι Άγιοι τέσσερις Μάρτυρες, όπως αναφέρονται στο συναξάριο της εκκλησίας είναι άγνωστο πότε πέθαναν, αλλά ο τάφος τους ανακαλύφθηκε με θαυματουργό τρόπο περί το έτος 1754 από εργάτες όταν έσκαβαν τα θεμέλια της οικίας Μεγαρίτη με το επώνυμο Οικονόμου. Είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου να ήταν ιερέας και έφερε τον συγκεκριμένο ιερατικό βαθμό.

Σύμφωνα με την παράδοση, ενώ οι εργάτες έσκαβαν τα θεμέλια της οικίας, αισθάνθηκαν τόσο μεγάλη θερμότητα κάτω από τα πόδια τους ώστε ήταν αδύνατο να συνεχίσουν την εκσκαφή.
Ανέφεραν το περιστατικό στον ιδιοκτήτη ο οποίος με προσοχή και δέος ανέλαβε να συνεχίσει την εκσκαφή με τα δικά του χέρια έως ότου είδε μια μαρμάρινη πλάκα η οποία έφερε χαραγμένα τα εξής: «Λείψανα Μαρτύρων. Αδριανός, Πολύευκτος, Πλάτων, Γεώργιος».
Ανασήκωσαν την πλάκα και βρήκαν τα λείψανα.

Στο επόμενο διάστημα, αναφέρει η παράδοση, τα λείψανα εκλάπησαν και μόνο λίγα οστά παρέμειναν στο σπίτι το οποίο στο μεταξύ είχε κτίσει ο Οικονόμου και τα οποία τα «φύλαγε» η σύζυγός του, «η Κονόμαινα» σε ένα σακίδιο, στα Μεγαρίτικα «ταγάρι».
Από τα χρόνια εκείνα οι ντόπιοι ανέπτυξαν την ευσεβή συνήθεια να παίρνουν τα οστά στο σπίτι τους όταν βρίσκονταν σε ανάγκη.
Ακόμα και σήμερα οι πιστοί Μεγαρείς εξακολουθούν να διατηρούν αυτήν την καλή και ευλογημένη συνήθεια. Δηλαδή όταν σε ένα σπίτι υπάρχει πρόβλημα υγείας, ή θλίψη ή φιλονικία ή κάτι δυσχερές ή και μόνο από την αγάπη και τον σεβασμό προς τους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες ζητούν από τον αρμόδιο ιερέα την λειψανοθήκη των Αγίων.
Ο ιερέας την μεταφέρει στο σπίτι των ενδιαφερομένων, τελεί την ακολουθία του αγιασμού ή της παράκλησης και αναχωρεί ενώ η λειψανοθήκη παραμένει για μια νύχτα όπου οι οικοδεσπότες και πολλές φορές μαζί και συγγενείς τους προσεύχονται και διαβάζουν αναγνώσματα από τα ιερά βιβλία της εκκλησίας.

Τα λείψανα των Αγίων βρίσκονταν διαδοχικά στην οικία της οικογένειας Οικονόμου γι’ αυτό και αποκαλούνται και «Άγιοι των Κονομαίων».
Από το 1906 φυλάσσονται σε αργυρή λειψανοθήκη μέσα στον ναό.

Οι Άγιοι ευλογούν μυστικά από τους ουρανούς όλους, όσοι τους επικαλούνται, όλους όσοι τους απονέμουν της καρδιάς τον σεβασμό και τον πόνο, όλους όσοι πιστεύουν απόλυτα στη δύναμη της πρεσβείας τους και όλους όσοι προσέρχονται στον ναό ως ευλαβείς προσκυνητές.

Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων αυτών την 1η Φεβρουαρίου.