Τις ελπίδες τους προς την Περιφέρεια Αττικής έχουν στρέψει εδώ και καιρό το Κοινοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι της Κινέτας προκειμένου να δουν να ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης της περιοχής τους η οποία χτυπήθηκε από μια πυρκαγιά, τον Ιούλιο του 2018, και δύο πλημμύρες, τον Σεπτέμβριο του 2018 και τον Νοέμβριο του 2019.

Σε συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, 4 Ιουνίου 2021, στον προαύλιο χώρο της Κοινότητας με πρωτοβουλία της Προέδρου Αλεξάνδρας Μπαλτσιώτη και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων Σταύρος Φωτίου αναφέρθηκαν στις προγραμματισμένες ενέργειες εκ μέρους της Περιφέρειας και του Δήμου στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών αναμένεται να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής ως εξής:

  • Επισκευή αποκατάσταση Γέφυρας Πίκας
  • Καθαρισμός ρεμάτων
  • Απομάκρυνση φερτών υλικών μικρά τεχνικά έργα
  • Ασφαλτοστρώσεις

Ο κ. Κοσμόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα αναφέροντας ότι εκτός από τον χρηματοδότη των έργων αξίας €18,5 εκατομμυρίων, ο οποίος άλλαξε (ήταν αρχικά το Υπουργείο Υποδομών αλλά τελικά ανέλαβε η Περιφέρεια), μεσολάβησαν επίσης προσφυγές των εργολαβικών εταιρειών στη δικαιοσύνη. Με τους ρυθμούς τους οποίους εξελίσσονται τα πράγματα στο δημόσιο τομέα, η καθυστέρηση ήταν αναπόφευκτη αλλά τώρα πιστεύεται ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Από τις αναφορές του κ. Κοσμόπουλου και του Αντιδημάρχου Σταύρου Φωτίου προκύπτει ότι δεν είναι δυναό να ασφαλτοστρωθούν όλοι οι δρόμοι οι οποίοι είχαν καταγραφεί από το Δήμο Μεγαρέων επειδη βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και η ασφαλτόστρωσή τους απαγορεύεται.
Επίσης προκύπτει ότι στην περιοχή εξακολουθεί να υπάρχει οικοδομικό υλικό αμίαντος διασκορπισμένος ο οποίος έχει, μεταξύ άλλων τοποθεσιών παρασυρθεί, στην παραλία και το Συμβούλιο ανησυχεί για την επιβάρυνση του περιβάλλονος και της δημόσιας υγείας.
Ακόμα ένα πρόβλημα αποτελεί η λωρίδα με τα μπάζα τα οποία έχουν εναποτεθεί και παραμένουν εκεί σε λωρίδα μεγάλου μήκους μεταξύ των γραμμών του Προαστιακού και της Ολυμπίας Οδού.

Ο Δήμος Μεγαρέων, έγινε φανερό, έχει ελάχιστες δυνατότητες να επιλύσει προβλήματα της αρμοδιότητάς του, όπως είναι η καθαριότητα, τα οποία αναμένεται, όπως ισχύει, να διογκωθούν κατά το επερχόμενο καλοκαίρι.
Χαρακτηριστικά η πρόεδρος κ. Μπαλτσιώτου κλεινοντας τη συνάντηση έκανε την απαισιόδοξη παρατήρηση: «Ο Δήμος ψυχορραγεί και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις εκ μέρους συμμετεχόντων, συγκεκριμένα:
Ο Γιώργος Μπερδελής, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Τώρα, επεσήμανε ότι οι δρόμοι και η διαμόρφωσή τους είναι αρμοδιότητα του Δήμου ενώ τα ρέμματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Έθεσε υπόψη των παρισταμένων το γεγονός ότι η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων διέθεσε μόνο μέρος των χρημάτων τα οποία έλαβε για τις καταστροφές σην Κινέτα και στη Νέα Πέραμο ενώ τα υπόλοιπα τα διέθεσε για άλλους σκοπούς όπως ασφαλτοστρώσεις στην Κοινότητα Μεγάρων.

Ο Αντώνης Χοροζάνης, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση απέδωσε την καθυστέρηση έναρξης των έργων αποκατάστασης στον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων. Υποστήριξε δε ότι παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του Αντιπεριφερειάρχη, η έναρξη των έργων θα καθυστερήσει ακόμα.

Η Μαργαρίτα Πρίφτη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων, παρατήρησε το γεγονός είχε αντιρρήσεις σχετικά με το γεγονός ότι δεν πρόκειται να ασφαλτοστρωθούν όλοι οι δρόμοι οι οποίοι έχουν προταθεί.