Παρά τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας στον συνοικισμό Βλυχός Μεγάρων, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, το πόνημα έγινε δεκτό με δυσπιστία από την τοπική κοινότητα των τσιγγάνων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον  Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου και τους συνεργάτες του, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 στο Στρατουδάκειο.

Την έρευνα είχε παραγγείλει η Περιφέρεια Αττικής σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να καταγραφεί η τρέχουσα κατάσταση στον συνοικισμό των τσιγγάνων και ακολούθως να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στον συνοικισμό.

Μεταξύ των σημείων τα οποία ανέδειξε ο Αντιπερειφερειάρχη ήταν

  • Τα ευρήματα της έρευνας θα χρησιμεύσουν ως οδηγός για ολοκληρωμένη παρέμβαση στον συνοικισμό
  • Είναι ανάγκη να οδηγηθούμε σε αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων στα Μέγαρα
  • Οι ως τώρα πρακτικές της πολιτείας και οι πελατειακές σχέσεις τσιγγάνων – συστήματος τους οδήγησαν στην εσωστρέφεια
  • Για την επιτυχία κάθε προσπάθειας χρειάζεται η συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η συνεργασία με τα μέλη της τσιγγάνικης κοινότητας

Οι παρεμβάσεις οι οποίες η Περιφέρεια σκοπεύει να κάνει είναι πολύμορφες όπως οικιστική, κοινωνική φροντίδα και επαγγελματική κατάρτιση.
Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του ΠΕΠ Αττικής σχεδιάζεται να καταρτισθεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης το οποίο μεταξύ άλλων θα ενθαρρύνει την εγγραφή όλων των παιδιών στο σχολείο , την ενίσχυση των ανέργων, την πρόσβαση στις υπηρεσίες την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

Παρέμβαση έκανε εκ μέρους των Τσιγγάνων ο εκπρόσωπος στην ομοσπονδία Αργύρης Καραγκούνης ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία παραδέχθηκε ότι ίσως κατά 10 έως 15% οι ερωτηθέντες στην έρευνα να μην απάντησαν ειλικρινά.
Αμφισβήτησε επίσης τον αριθμό των κατοίκων, σύμφωνα με την έρευνα είναι 1725, και ισχυρίστηκε ότι είναι μεγαλύτερος.
Χαρακτήρισε τον Βλυχό ως τον πιο υποβαθμισμένο τσιγγάνικο συνοικισμό της Ελλάδας και εξέφρασε την οδύνη του για το πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων του συνοικισμού.

Πέραν των 1725 κατοίκων, η έρευνα κατέγραψε 547 κτίσματα με 343 να είναι κατοικίες τσιγγάνων, 119 μη τσιγγάνων και 89 κενές

Εκ μέρους του Δήμου Μεγαρέων η Αντιδήμαρχος Ελένη Ρήγα επεσήμανε την πολύ μειονεκτική θέση της γυναίκας στον συνοικισμό και την ελάχιστη εγγραφή νηπίων στα νηπιαγωγεία.

Σύντομη παρέμβαση στην παρουσίαση έκανε ο υπεύθυνος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σπύρος Σούντης ο οποίος θεώρησε ότι με την διεξαγωγή της έρευνας τουλάχιστον εξασφαλίστηκε η συνεργασία με τα μέλη της κοινότητας, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα καλό βήμα για τα περαιτέρω.

Στο περιθώριο της παρουσίασης αυτό το οποίο έγινε κατανοητό είναι ότι οι τσιγγάνοι του Βλυχού βλέπουν με πολλή καχυποψία και δεν έχουν εμπιστοσύνη σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεδομένου ότι υπήρξαν στο παρελθόν αλλά δεν οδήγησαν πουθενά.
Εξακολουθούν να θεωρούν ότι οι προσπάθειες προσέγγισης γίνονται μόνο για τους ψήφους και μετά όλοι τους ξεχνούν.
Εξακολουθούν όμως να ελπίζουν ότι θα βρεθεί κάποιος να κάνει κάποιος γι’ αυτούς ώστε να τους βγάλει από το περιθώριο.
Δεν ζητούν πολλά. Ακόμα και η διάνοιξη των δρόμων στο συνοικισμό και η ασφαλτόστρωσή τους θα είναι ένα καλό δείγμα για να πεισθούν.