Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση μεταξύ των μαθητών του ειδικού σχολείου ΑμΕΑ Μεγάρων και μαθητών του 1ου Γυμνασίου Μεγάρων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαΐου στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου.
Η επίσκεψη των μαθητών με ειδικές ανάγκες έγινε μετά από πρόσκληση και σε εφαρμογή του προγράμματος Θεματική Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Δημοκρατικής Συνύπαρξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τρέχοντος σχολικού έτους.

Σκοπός του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων να εμπλέξει τη σχολική κοινότητα σε συμμετοχικές, συνεργατικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αντιμετωπίζοντας ως θετική πρόκληση τα προβλήματα ένταξης, διαφοροποίησης, περιθωριοποίησης και διακρίσεων.
Επίσης να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην κοινωνικοποίηση με όρους δημοκρατικής συνύπαρξης και σεβασμού του Άλλου, του διαφορετικού.

Σε μικτές ομάδες οι μαθητές και των δύο κοινοτήτων συνομίλησαν, αντάλλαξαν απόψεις και κυρίως οι μαθητές του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ίδους τους μαθητές ΑμΕΑ και τους εκπαιδευτές τους σχετικά με τις δράσεις της σχολής, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν στο οικογενειακό και στο κοινωνικό περιβάλλον.

Ήταν μια εξαιρετική και παραγωγική επιλογή αυτή η συνάντηση αφού οι μαθητές του Γυμνασίου απέκτησαν μια άμεση και πρακτική εμπειρία γύρω από τα θέματα τα οποία αφορούν τα ΑμΕΑ πέρα από τα σχολικά εγχειρίδια και την αίθουσα διδασκαλίας.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Γιώργος Τσέλλος μας ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα εκτελείται αυτή την εβοδομάδα, έχει πλατειά θεματολογία η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στην υγεία, τη διατροφή, την ασφάλεια, την ελευθερία από εθισμούς και εξαρτήσεις και δίδει τροφή για σκέψη και προβληματισμό στους νεαρούς μαθητές να προβληματισθούν σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή συμβίωση στον χώρο του σχολείου και ευρύτερα.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 9 το πρωί μαθητές του Γυμνασίου και μαθητές της σχολής ΑμΕΑ θα περπατήσουν με αμαξίδια την 28ης Οκτωβρίου προκειμένου να καταγράψουν πόσο φιλική είναι προς τους ανθρώπους με κινητική δυσκολία.