Άναυδο έμεινε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων με την αποκάλυψη του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Μάκη Λέλη, κατά τη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ προχωρά σε αναγκαστική είσπραξη ποσού €10,2 εκατομμυρίων για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως υποστήριξε ο κ. Λέλης, αυτή η απόφαση της ΕΥΔΑΠ, η οποία ελήφθη στις 17 Ιανουαρίου, έρχεται σε αντίφαση με την διαβεβαίωση του Δημάρχου Σταμούλη τον περασμένο Νοέμβριο ότι έχει εξασφαλίσει επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για αποπληρωμή του χρέους.

Ο καταγγέλλων ζήτησε να μάθει αν τα χρήματα αυτής της επιχορήγησης  μπήκαν στα ταμεία του Δήμου και αν χρησιμοποιήθηκαν για το χρέος.

Προξενεί απορία το γεγονός ότι ο κ. Σταμούλης απέφυγε να δώσει απάντηση επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των παρόντων ότι δεν γνώριζε την απόφαση της ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Λέλη στη συνεδρίαση:

«Στο παρελθόν, η ΔΕΥΑΜ αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης σε ότι αφορούσε την πολιτική που ακολουθούσαν  οι εκάστοτε δήμαρχοι, αλλά και στην διαχείριση  που έκαναν.

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της 28-11-2017, με μοναδικό θέμα την αναδοχή από το δήμο του χρέους της υπό εκκαθάριση ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ και την ΔΕΗ, θυμάστε όλοι (και το είχαμε σχολιάσει), πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα – όπως και εσείς το είχατε αναγάγει κ. Σταμούλη – δεν ήταν δυνατόν να έρχεται πρόσκληση για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το μεσημέρι, χωρίς να υπάρχει εισήγηση και δίχως την δυνατότητα ενημέρωσης, οπότε το θέμα θα έπρεπε να αναβληθεί.

Τότε, αιτιολογώντας το κατεπείγον του θέματος, είχατε πει κ. Δήμαρχε πως έχετε έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόσχεση από τον Υπουργό για την λήψη επιχορήγησης ώστε να καλυφθεί το δυσβάστακτο χρέος της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ.

Στην συνεδρίαση της 17-1-2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, αποφάσισε ομόφωνα την εκκίνηση διαδικασίας, αναγκαστικής είσπραξης κατά του Δήμου Μεγαρέων, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου, ύψους 10.228,633,56 εκατ. ευρώ  προς την ΕΥΔΑΠ.

Θα ήθελα να μάθω τα ακριβώς συμβαίνει, γιατί ενώ  κ. Δήμαρχε μας μιλούσατε για δέσμευση του Υπουργού και για επιχορήγηση με την οποία είχε κλειδώσει η υπόθεση διαγραφής των χρεών της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ άλλα βλέπουμε.

Ερωτώ: Μπήκαν στα ταμεία του Δήμου τα χρήματα από την επιχορήγηση που είχε δεσμευθεί ο κ. Σκουρλέτης;
Αν μπήκαν, γιατί δεν αποδόθηκαν στην ΕΥΔΑΠ για να καλυφθεί το χρέος;
Τελικά ποιος εμπαίζει ποιόν; Ποιος λέει αλήθεια; Γιατί δυστυχώς κ. Δήμαρχε η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για να κινηθούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, μας γεννά απορίες.

Ενημερώστε το Δημοτικό Συμβούλιο τι ακριβώς συμβαίνει».