Με έμφαση και μαχητικότητα επιχειρηματολόγησε ο Γιάννης Μιχάλαρος, επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Μεγάρων και Νέας Περάμου υπέρ του νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Μιχάλαρος, κόντρα στο αντίθετο κλίμα απ’ όλες τις άλλες πολιτικές παρατάξεις μίλησε για την απλή αναλογική η οποία γίνεται πράξη και την απομάκρυνση από τις δημαρχοκεντρικές πολιτικές οι οποίες δίνουν τόπο στις συλλογικές αποφάσεις.

Οι θέσεις του Μιχάλαρου ήταν πολιτικές, ίσως και συναισθηματικές, χωρίς όμως να αναφερθεί σε πρακτικά θέματα όπως η υποχρηματοδότηση των Δήμων.

Ακολουθεί το κείμενο των θέσεων.

«ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το νομοσχέδιο Κλεισθένης 1 που πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους επιδιώκει μια αναθεώρηση της φιλοσοφίας – λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος είναι η εμβάθυνση της λειτουργίας των Δημοκρατικών ιδεών στη τοπική Αυτοδιοίκηση .

Απλή αναλογική γίνεται πλέον νόμος του κράτους και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι ένα ραντεβού που 70 χρόνια αγωνιζόμαστε να πραγματοποιηθεί και γίνεται πράξη.

Είναι ένας πάγιος αγώνας της αριστεράς και των πραγματικών ιδεολόγων Δημοκρατών που σήμερα δικαιώνεται και αυτό το πραγματοποιεί μια αριστερά κυβέρνηση.

Είναι όπως το φανταζόμαστε.

Οι ακρογώνιες θεσμικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν τη ποιότητα της Δημοκρατίας είναι αυτές που αφήνουν το αποτύπωμα τους στο χρόνο και στην ιστορία.

Οι Δημαρχοκεντρικές πολιτικές αφήνουν τη θέση τους στις συλλογικές αποφάσεις , στις συνθέσεις απόψεων και στη συνεννόηση των Δημοτικών Συμβούλων.

Η λογική ότι πρέπει να κυβερνά ο ισχυρός , δηλαδή ο νικητής Δήμαρχος , επιβάλλοντας προσωπικές πολιτικές και προσωπικές αποφάσεις έφτασε στο τέλος της.

Και με εκπλήσσει η άποψη του προέδρου της ΚΕΔΕ και της Ν. Δημοκρατίας που στις επιχειρήσεις πιστεύουν στις ομαδικές επιχειρηματικές αποφάσεις , στη διακυβέρνηση του κράτους και στη τοπική αυτοδιοίκηση επιθυμούν « την του ενός ανδρός αρχή » .

Δε μας εκπλήττουν οι θέσεις αυτές .

Είναι οι ρίζες της απολυταρχίας και της Μοναρχίας .

Αυτές τις ρίζες συνθλίβει το νομοσχέδιο και για αυτό πονάει πολύ.

Όσο για αυτούς που αν και δημοκράτες θα λείπουν από το ραντεβού της ψήφισης του νομοσχεδίου στη βουλή θα τους υπενθυμίσω τους στίχους του Διονύσιου Σολωμού.

« Κι αν μισούνται ανάμεσα τους δε τους πρέπει λευτεριά »

Δε τους πρέπει να απολαύσουν τα οφέλη της απλής αναλογικής , δηλαδή περισσότερους αντιπροσώπους στη τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το τοπικό bulling της πλειοψηφίας στη μειοψηφία τελειώνει που η μειοψηφία ποτέ δε μπορούσε όσο δίκαια και αν ήταν τα επιχειρήματα της δεν έπειθαν τη πλειοψηφία και χάνονταν το δίκαιο της μειοψηφίας στη παντοδυναμία της συμπολίτευσης με την υπερισχυμένη αναλογική του νυν εκλογικού συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Φοβούνται κάποιοι για συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Υπάρχει συναλλαγή, την γνωρίζουμε από τους Ρομά και από τα πενηντάρικα που βρίσκαμε στα εκλογικά κεντρα μέσα στους φακέλους.

Ενημερώνω ότι και σήμερα υπάρχουν Δήμαρχοι με μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Σας έχει κυριεύσει φόβος και τρόμος από το ποδοπάτημα της απολυταρχικής διακυβέρνησης. Όταν δεν θα υπάρχει συναίνεση θα παίρνουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι την μήνιν και την κατακραυγή του λαού.

Και ερωτώ τους αντίθετους με το νομοσχέδιο, θα φταίει η απλή αναλογική εάν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε;

Θα φταίει η απλή αναλογική εάν δεν μπορούμε να ανεχθούμε τις δημοκρατικές αποφάσεις των πολλών ;

Θα φταίει η απλή αναλογική εάν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν ομάδα επιστημονική, με εισηγήσεις τεκμηριωμένες και με πειστήρια σοβαρά στις εισηγήσεις μας;

Θα φταίει η απλή αναλογική που δεν αντιλαμβανόμαστε την συνευθύνη στον τόπο;

Το νομοσχέδιο προβλέπει όλες τις πιθανές διοικητικές ανάγκες για την καλή λειτουργία των Δήμων όπως

  1. Επόπτη ΟΤΑ
  2. Αστική ευθύνη όλων των αιρετών που προκαλούν ζημιά στους Δήμους και οφείλουν να αποζημιώνουν τον Δήμο από λάθη τους ή αμέλεια.
  3. Προβλέπεται η διενέργεια Δημοψηφισμάτων
  4. Προβλέπει δημοτικό διαμεσολαβητή
  5. Σύσταση διαδημοτικής Τεχνικής Υπηρεσίας και οικονομικών μελετών που θα επιτρέπει την οικονομική μελέτη για βιωσιμότητα των απόψεων και προτάσεων.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ