«Η συμβολή των Ελληνίδων στην Επανάσταση»
Μηνιαίο Αφιέρωμα

 

 

Λιδωρίκη, η τολμηρή υπερασπίστρια της Ακρόπολης

Η Ασημίνα Λιδωρίκη – Γκούρα ή ” Νταλιάνα “, όπως την έλεγαν – κατά το  νταλιάνι, το μακρύ καριοφίλι, γιατί ήταν αντρογυναίκα, ψηλή και ωραία – ήταν μυημένη στη Φιλική Εταιρεία και διακρίθηκε υπερασπιζόμενη την Ακρόπολη.

Η Ασημίνα ήταν κόρη του Αναγνώστη Λιδωρίκη, o οποίος ήταν κοτζάμπασης και πολιτικός στη διάρκεια του Αγώνα και προσέφερε πολλές υπηρεσίες, κυρίως χάρη στη μόρφωση και τις γνώσεις του. Ήταν αδελφή του αγωνιστή και πολιτικού Αναστάση Λιδωρίκη και του Παναγιώτη, ο οποίος την περίοδο της Επανάστασης διετέλεσε πληρεξούσιος της Πατρίδος στις Εθνοσυνελεύσεις.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1823, η Ασημίνα παντρεύτηκε στην Αθήνα τον Γιάννη Γκούρα, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, που είχε διακριθεί στη μάχη της Γραβιάς. Ο Γκούρας έγινε φρούραρχος των Αθηνών και λόγω αυτής της ιδιότητάς του ζούσε με την Ασήμω και τους συγγενείς τους στο Ερέχθειο.

Την ίδια εποχή στην Αθήνα βρισκόταν και η οικογένεια του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Η Ασήμω φερόταν περιφρονητικά στη μητέρα και τη γυναίκα του Ανδρούτσου και ψυχρά στον ίδιο. Η συμπεριφορά της αυτή είχε τις βάσεις της στο ότι η οικογένεια των Λιδωρίκηδων βρισκόταν σε πολιτική αντιδικία με τον Ανδρούτσο. Οι κακές σχέσεις  των γυναικών όμως επηρέαζαν και τις σχέσεις των δύο αντρών.

Γι’ αυτό το λόγο και για να μη χαλάσουν περεταίρω οι σχέσεις τους, ο Ανδρούτσος πήρε τις δυο γυναίκες από την Αθήνα και τις εγκατέστησε στον Παρνασσό.

Η Ασημίνα παρόλαυτά συνέχιζε να κατηγορεί στον άντρα της τον αρχηγό και ευεργέτη του.

Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, ο Γκούρας με διαταγή της κυβέρνησης του Ναυπλίου συνέλαβε τον Ανδρούτσο ως προδότη στις 7 Απριλίου του 1825 και τον έκλεισε στη φυλακή της Ακρόπολης, όπου πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 4 Ιουνίου του 1825.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1826 ο Γκούρας σκοτώθηκε από τουρκικό βόλι, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης από τον Κιουταχή.

Τα τελευταία χρόνια είχε συγκεντρώσει τεράστια περιουσία , μεγάλο μέρος της οποίας άφησε σε κοινωφελή και μορφωτικά ιδρύματα.

Άφησε όμως επίσης, ευχή και κατάρα στη γυναίκα του να μείνει ανύπαντρη.

Η Ασημίνα, δείχνοντας τόλμη κι αποφασιστικότητα ανέλαβε αρχηγός των στρατευμάτων που υπερασπίζονταν την Ακρόπολη. Την ακολούθησαν χωρίς δεύτερη σκέψη και τα παλικάρια του Γκούρα, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του αρχηγού τους.

Λίγο αργότερα, νέος φρούραρχος της Ακρόπολης ορίστηκε ο Νικόλαος Κριεζώτης, ο οποίος ήταν φίλος του Καραϊσκάκη. Ο Κριεζώτης, 42 ετών τότε, θαμπώθηκε από την ομορφιά της Ασημίνας και τον Δεκέμβριο του 1826 οι δυο τους αρραβωνιάστηκαν ανεπίσημα.

Στις 12 Ιανουαρίου του 1827 το βράδυ δυο τουρκικές βόμβες έπεσαν πάνω στη σκεπή του Ερεχθείου, η οποία κατέρρευσε κι εκεί η Ασημίνα, η αδελφή της με τα παιδιά της, μία ανιψιά του Γκούρα και μία υπηρέτρια άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Για το Λύκειον των Ελληνίδων Μεγάρων
Ιωάννα Γ. Μουρτζούκου
Εκπαιδευτικός, Μέλος του ΛΕΜ