Συνεχίζοντας τις επιτυχημένες παρουσιάσεις έργου λογοτεχνών, η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων πραγματοποίησε αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων, την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019.
Γέμισε ο υπαίθριος χώρος, οι καρέκλες δεν άρκεσαν και το κοινό κάθησε ακόμα και στα πεζούλια και στα πέτρινα εκθέματα προκειμένου να απολαύσει το συνδυασμό λόγου και μουσικής.
Ο Τάσος Λειβαδίτης, 1922-1988, είναι ένας ποιητής ο οποίος έδωσε αφορμοί όσο λίγοι να συγγραφούν για το έργο του πολλές μελέτες. Το διαχρονικό πάθος του για την ποίησή του αποτελεί σαφή ένδειξη του πόσο βαθιά προσέγγισε την ανθρώπινη ψηχή.
Οι μελετητές του έργου του έχουν διακρίνει τρεις περιόδους δημιουργίας.
* Στον έντονο βιωματικό χαρακτήρα της πρώτης περιόδου η οποία είναι επηρεασμένη από τις δοκιμασίες της εξορίας
* Στη δεύτερη περίοδο η οποία επηρεάζεται από την ήττα, τη φθορά, την πτώση, την αμφιβολία και την πικρία της ζωής
*Στην τρίτη περίοδο όπου ο λόγος του γίνεται πιο πεζός και η ποίηση διατηρώντας το επικό στοιχείο υποτάσσεται στον υπαρξισμό, παραμένονντας κοινωνική.

Μέσα από την ποίησή του ο Λειβαδίτης εκθέτει την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου και αυτό είναι το στοιχείο το οποίο καθιστά την ποίησή του πανανθρώπινη και διαχρονική. Τα έργα του εκθέτουν τις αυθεντικές στιγμές ενός ανθρώπου πέρα από τα εποχικά ή κοινωνικά στερεότυπα.

Διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα έργα του: Για τη Μαρία, για τον άνθρωπο, για τον πόλεμο, για την ήττα, για τους συντρόφους, για τα χαμένα όνειρα, για τη μοναξιά, για το θάνατο, για τον έρωτα, για την ελπίδα, για την ποίηση.
Η ανάγνωση πλαισιώθηκε από ζωντανή μουσική.

Την εκδήλωση προλόγισε ο φίλος της Λέσχης και φίλος του Τάσου Λειβαδίτη, ποιητής Τίτος Πατρίκιος.
Τα κείμενα έγραψε και επιμελήθηκε την παρουσίαση η φιλόλογος Εύη Γεωργαντά.
Τη μουσική επέλεξαν οι Μαρία Βαρελά και Αντώνης Ξάνθης.
Διάβασαν οι: Μαρία Τζέη, Μαρία Παπαηλία, Στράτος Κουσκούκης, Άννα Μάθεση, Διομήδης Σάλτας, Κατερίνα Σάλτα-Δέσκου, Κώστας Μιχάλαρος, Ευγενία Μάθεση, Ελευθερία Γεωργαντά, Καλλιόπη Μαγγίνα, Κατερίνα Μουστάκα, Μίνα Ρέτσικα, Άννα Χατζοπούλου.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Καλλιόπη Βασιλείου, φωνή, Χάρης Παπανικολάου, κιθάρα-φωνή, Δημήτρης Κατρακούλης, πιάνο, Γιώργος Κασσαβέτης, κρουστά-φωνή, Άρης Μάθεσης, μπουζούκι.

Φωτισμός-ήχος Χρήστος Οικονομόπουλος.