Με τον γνωστό και διεξοδικό τρόπο με τον οποίο τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων συνηθίζουν να παρουσιάζουν διακεκριμένους αλλά και λιγότερο γνωστούς συγγραφείς και ποιητές, παρουσίασαν το συγγραφικό έργο του Χρυσόστομου Σύρκου.
Η παρουσίαση έγινε στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής το βράδυ της Κυριακής 5 Νοεμβρίου 2017.

Ο Χρυσόστομος Σύρκος είναι μαθηματικός, με πολυετή παρουσία στα κοινά της πόλης των Μεγάρων, παρουσία η οποία κορυφώθηκε με την εκλογή του ως Δημάρχου κατά το διάστημα 2003 – 2006.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητής μαθηματικών ενώ ένα μεγάλο τμήμα της ζωής του το έχει διαθέσει για τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων στον τοπικό τύπο. Έχει γράψει δώδεκα βιβλία επιστημονικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου καθώς και αναρίθμητα άρθρα στον τοπικό τύπο.

Οι φίλοι και οι συγγενείς του κ. Σύρκου προσήλθαν αθρόα και γέμισαν την αίθουσα της εκδήλωσης προκειμένου να δουν και να ακούσουν συνοπτικά για τα έργα και τις παρεμβάσεις του στη δημόσια ζωή της πόλης των Μεγάρων.
Μέλη της Λέσχης παρουσίασαν το βιογραφικό και αποσπάσματα των έργων του συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από συγκρότημα του Καστάνειου Λαογραφικού Μουσείου με τους Γιώργο Μπερδελή, Δέσποινα Παντελάκη και Αντιγόνη Παπαηλία.
Τα κείμενα, όπως σε κάθε εκδήλωση της Λέσχης, γράφει και επιμελείται η συντονίστρια, φιλόλογος Εύη Γεωργαντά.
Την παρουσίαση προλόγισε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν , ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο Επίσκοπος Ελευσίνας, και προσωπικός φίλος του Χρυσόστομου, Δωρόθεος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνου Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αλέξανδρος, τέως Δήμαρχοι Μεγαρέων και αξιωματούχοι του Δήμου, ανώτατοι αξιωματικοί του Πυροβολικού και της Ελληνικής Αστυνομίας κα πλήθος φίλων.

Στο τελευταίο τμήμα της εκδήλωσης μίλησε ο ίδιος ο κ. Σύρκος ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη για τον πρόλογο, την κ. Εύη Γεωργαντά, τα μέλη της Λέσχης για την παρουσίαση το έργο του και τους μουσικούς οι οποίοι επένδυσαν την εκδήλωση.
Με τη χαρακτηριστική μετριοφροσύνη του, ο μαθηματικός και συγγραφέας μοιράστηκε τις επαγγελματικές, κοινωνικές και ιστορικές ανησυχίες του οι οποίες τον οδήγησαν να συγγράψει 12 βιβλία σχετικά με τη μαθηματική επιστήμη, την ιστορία και την λαογραφία των Μεγάρων.
Παραδέχθηκε ότι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει στη συγγραφική του προσπάθεια, είναι να δει τα σύγχρονα γεγονότα κατά το δυνατόν ανεπηρέαστα και αντικειμενικά.
Ως πηγές έμπνευσής του, μεταξύ άλλων, ανέφερε την Αγία Γραφή και την Ελληνική Ιστορία.
Ειδική αναφορά έκανε στον ηγούμενο της μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου π. Χρυσόστομο Κουλουριώτη με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στην επιμέλεια των εκδόσεών του.

Στην εκδήλωση μοιράστηκε το τελευταίο βιβλίο του «τα Μέγαρα , η πόλις μας», μια αναφορά στην ιστορία της πόλης, στα ήθη, στα έθιμα και στην καθημερινότητά της, το οποίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του κ. Θανάση Μαρτίνου.

Στο τέλος φωτογραφήθηκε με τα μέλη της Λέσχης και τους μουσικούς καθώς και με την ευρύτερη οικογένειά του, όπως αυτή σχετίζεται με την οικογένεια του Ιεροθέου Προίσκου η κόρη του οποίου είναι η σύζυγος του συγγραφέα.