Μια ξεχωριστή παρουσίαση θέματος πραγματοποίησαν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων την 17η Μαρτίου 2019. Πραγματοποίησαν αφιέρωμα τη Δημοτική Ποίηση κάνοντας μια ευρεία αναφορά στα είδη της όπως διαμορφώθηκαν, από τους θρήνους της Κωνσταντινούπολης έως τα τραγούδια της καθημερινής ζωής.
Η παρουσίαση, η οποία όπως συνήθως πλαισιώθηκε από ακουστική και οπτική παράσταση, αναφέρθηκε σε διάφορα είδη δημοτικής ποίησης και μελοποίησής της όπως ιστορικά ποίματα-τραγούδια, ακριτικά, κλέφτικα, παράλογα, της καθημερινής ζωής, της ξενητιάς, νυφιάτικα, νανουρίσματα, αγάπης, μοιρολόγια και άλλα. Ήταν μια πλήρης αναφορά η οποία εξιστορεί τους μύθους, τους θρύλους, τους πόθους και τις προσδοκές του λαού.

Τη μελέτη και τα κείμενα, όπως και το υλικό της προβολής, εκπόνησε η φιλόλογος Εύη Γεωργαντά η οποία είναι και συντονίστρια της Λέσχης.
Διάβασαν και απήγγειλαν οι Ελευθερία Γεωργαντά, Ελένη Μουλιάνου, Μίνα Ρέτσικα, Διομήδης Σάλτας, Μαρία Τζέη, Κώστας Μιχάλαρος, Κατερίνα Σάλτα, Κατερίνα Μουστάκα, Άννα Μάθεση, Καλλιόπη Μαγγίνα και Ευγενία Μάθεση.

Έπαιξαν οι μουσικοί Καλλιόπη Βασιλείου, λύρα-τραγούδι, Χάρης Παπανικολάου, τραγούδι-ούτι-κιθάρα, Γιώργος Κασσαβέτης κρουστά.
Επιμέλεια μουσικής και επιλογή τραγουδιών Μαρία Βαρελά, Αντώνης Ξάνθης.
Ήχος, Χρήστος Οικονομόπουλος