Το master plan της Περιφέρειας Αττικής για αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων και των επιπτώσεων των πυρκαγιών στη Δυτική Αττική παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος επισημαίνει: «Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο με έργα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πυρκαγιών στη Δυτική Αττική.
Διεκδικούμε την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων από την πολιτεία»

Ήδη αρμόδιοι μελετητές σε συνεργασία μα το Αστεριοσκοπεί και το ΕΚΠΑ έχουν συντάξει συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο το οποίο έχει ήδη προωθηθεί από τον Περιφερειάρχη στους αρμόδιους και συναρμόδιους Υπουργούς.

Για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, η οποία επλήγη σοβαρά με μεγάλες πυρκαγιές σε Γεράνεια όρη και Βίλλια, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος επισημαίνει την αναγκαιότητα εκτέλεσης έργων, σε άμεσο χρόνο. Συγκεκριμένα και με βάση το master plan στην Δυτική Αττική χρειάζεται να γίνουν τα παρακάτω:

  • Πρώτη προτεραιότητα έχει η κατασκευή φραγμάτων βαρύτητας σε Γεράνεια όρη και Βίλλια με σκοπό την προστασία περιοχών Αλεποχωρίου, Μεγάρων, Βιλλίων, Σαρανταπόταμου Ελευσίνας, Θριασίου πεδίου και αλλά και Νέας Περάμου.
  • Δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί η οριοθέτηση και η διευθέτηση ρεμάτων τα οποία βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές όπωςΣαρανταπόταμου, Καμάρας, κ.ά.
  • Τρίτη προτεραιότητα αποτελή η συντήρηση και προστασία της οδοποιΐας μέσα σε καμμένες περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι: «Το master plan που καταγράφει και εκτιμά τα αναγκαία έργα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών στην περιοχή μας, αποτελεί έναν οδικό χάρτη, διαμορφωμένο από ειδικούς επιστήμονες.
Από την πλευρά μας, η Περιφέρεια Αττικής δεν αφήνουμε μέρα να πάει χαμένη, εκτελώντας έργα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρισμό των ρεμάτων και για τον λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει παρατηρητήριο, στο οποίο, σε πραγματικό χρόνο, αποτυπώνονται οι παρεμβάσεις μας. Ωστόσο, παρά τις μεγάλης κλίμακας εργασίας καθαρισμών ρεμάτων, δεν είναι αρκετές για την αντιμετώπιση των καταστροφών που ζήσαμε το καλοκαίρι που πέρασε. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν καμία καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων που απαιτούνται για την προστασία της περιοχής και των συμπολιτών μας. Με βάση αυτό το πολύ σημαντικό σχέδιο, διεκδικούμε από την πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία τους απαραίτητους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να προχωρήσουν τα έργα. Η Περιφέρεια Αττικής έχει τη βούληση, προχώρησε σε επιστημονικά τεκμηριωμένο και κοστολογημένο σχέδιο και διεκδικούμε από την πολιτεία τα απαιτούμενα κονδύλια για την θωράκιση της περιοχής μας».