Με κυρίαρχο σύνθημα “Όχι στην χωματερή στα Μέγαρα και όχι στην ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών” ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεγάρων και Νέας Περάμου Αντώνης Χοροζάνης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Χριστίνα Αγγελονίδη και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έδωσαν συνέντευξη στον τοπικό τύπο σχετικά με τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το μεγάλο θέμα το οποίο έχει προκύψει.
Ήταν μια ενημερωτική συνάντηση με την οποία αφενός περιγράφηκε για μια ακόμα φορά η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφετέρου εκ μέρους της παράταξης εκφράστηκε η συμπαράσταση στον αγώνα ο οποίος έχει ξεκινήσει εναντίον της εγκατάστασης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στα Μέγαρα, σε παλιό λατομείο στο όρος Πατέρας.

Οι εκπρόσωποι μίλησαν αφενός για το κομμάτι της δημόσιας υγείας η οποία πλήττεται βάναυσα από τον ελλιπή σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, αφετέρου για το μέγεθος του οικονομικού κύκλου εργασιών ο οποίος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις μεγάλες εργολαβικές εταιρείες οι οποίες αποσκοπούν στο κέρδος κατέχοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αμοίβονται για τις μελέτες, συνεργάζονται με τις Υπηρεσίες του Κράτους και πουλάνε ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό. Στο περιθώριο πάντοτε βρίσκεται ο λαός ο οποίος στο τέλος πληρώνει τα έξοδα μέσω ειδικών φόρων και τελών όπως έχει ήδη συμβεί με τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Ο κ. Αντώνης Χοροζάνης, περιγράφοντας την διαμορφωμένη κατάσταση, είπε ότι ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική δεν έγινε με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά επιδιώχηκε μια αποσπασματική προσέγγιση προκειμένου η διαχείριση να εξαρτάται πάντα από τις εργολαβικές εταιρείες.
Η διαχείριση των απορριμμάτων, τόνισε ο κ. Χοροζάνης, οφείλει να γίνεται όπως αυτή των δημοσίων αγαθών που είναι η υγεία, η παιδεία, το νερό και άλλα.
Παρέμεινε στην αποσπασματική προσέγγιση επισημαίνοντας ότι τα τοπικά σχέδια τα οποία εκπονούνται από τους Δήμους δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα εφόσον αυτοί δεν κατέχουν ούτε την απαιτούμενη τεχνογνωσία ούτε διαθέτουν επαρκή κεφάλαια να εφαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους.

Σημαντικός παράγων του κύκλου διαχείρισης των απορριμμάτων είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση πρεσβεύει την άποψη ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένες θέσεις μόνιμης εργασίας.

Για τη σχεδιαζόμενη χρήση παλαιού λατομείου στα Μέγαρα ως ΧΥΤΥ, ο κ. Χοροζάνης χαρακτήρισε δίκαιη την αγανάκτηση του λαού των Μεγάρων δεδομένου ότι είναι άγνωστο πού θα γίνονται οι πρώτες φάσεις της επεξεργασίας των σκουπιδιών, πώς θα γίνονται και τι θα περιέχουν τα υπολείμματα. Επίσης αναφέρθηκε στην ακαταλληλότητα του υπεδάφους το οποίο είναι σαθρό και διαπερατό από το νερό και σε ελάχιστο χρόνο τα στοιχεία των υπολειμμάτων θα μολύνουν τον υδοφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα. “Αφού δεν προχωράνε στην πρώτη διαχείριση είναι τέτοιος ο χώρος που τελικά θα γίνει ΧΥΤΑ”, είπε ο κ. Χοροζάνης.

Ο χώρος είναι ακατάλληλος επειδή

  • Βρίσκεται κοντά στον παραγωγικό κάμπο της πόλης
  • Είναι εμφανής από την εθνική οδό
  • Βρίσκεται κοντά στον οικιστικό ιστό
  • Υπάρχουν υπόγειες ρηγματώσεις

Οι προτεινόμενες λύσεις

  • Να κλείσει το καρκίνωμα της Φυλής
  • Να δημιουργηθουν χώροι και εκτός Αττικής
  • Να γίνει ενιαία διαχείριση μόνο από το κράτος με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους ξεκινώντας από τηνδιαλογή στην πηγή.

Αναφορικά με την περίπτωση των Μεγάρων και την στάση του Δημάρχου η οποία καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση, ο κ. Χοροζάνης θεωρεί ότι ο Δήμαρχος θα έπρεπε να είχε αντιδράσει εξ αρχής αλλά προσθέτει ότι σε όλα τα άλλα οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνούν και τα έχουν βρει μεταξύ τους.
Εφόσον διοίκησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι απορίας άξιο γιατί δεν βρέθηκε λύση για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα.
“Καλούμε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις κυβερμήσεις όλων των αποχρώσεων που κυβέρνησαν”. Κατέληξε ο κ. Χοροζάνης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό να αγωνιστεί για την ανατροπή του σχεδιασμού και κατά της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων διότι μόνο με αγώνα μπορούν να ανατραπούν αυτά τα σχέδια.