Ενδιαφέρουσα παρέμβαση πραγματοποιεί η Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων σχετικά με το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Η ΛΣΜ επισημαίνει ότι το ΠΔΑ θα κληρονομήσει τις παθογένειες αυτών των ΤΕΙ σχετικά με ελλείψεις σε υποδομές, σε προσωπικό και σε χρηματοδότηση.
Θεωρεί ότι η παρούσα δομή και η λειτουργία της δεν έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, τη σωστή λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και την αποστολή του.

Για το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής απαιτεί, μεταξύ άλλων, κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, υποδομές και μόνιμο προσωπικό, ένα και μόνο πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση της ΛΣΜ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ;

Στην «αναπτυξιακή» φιέστα που έστησε η κυβέρνηση στην Ελευσίνα, πάνω στα συντρίμμια που άφησαν οι πλημμύρες, ανακοινώθηκε και η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ). Αργότερα μια σειρά δήμαρχοι έσπευσαν στο κάλεσμα του υπουργού Παιδείας να δουν το νέο «κελεπούρι» που μοιράζει η κυβέρνηση. Ζήτησε μάλιστα και τη γνώμη των δημάρχων ο υπουργός, τι γνωστικά αντικείμενα επιθυμούν, κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν στις υποδομές, στα κτίρια που θα χρειαστούν και Αλήθεια, τι πρέπει να περιμένουμε από αυτό το νέο Πανεπιστήμιο(;)
Το ΠΔΑ προκύπτει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Είναι βέβαιο πως θα «κληρονομήσει» όλες τις παθογένειες αυτών των ΤΕΙ αφού έχουν ελλείψεις σε υποδομές, σε προσωπικό (με ένα μεγάλο μέρος να είναι έκτακτο) και σε χρηματοδότηση. Η ίδρυσή του βασίζεται σε πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε και που συνδέει ακόμα στενότερα τα πανεπιστήμια με τις επιχειρήσεις.

Έτσι, με το ΠΔΑ:

  • Θα προκύψουν αλλαγές σε γνωστικά αντικείμενα και οι φοιτητές δεν θα ξέρουν τελικά τι θα σπουδάσουν και τι χαρτί θα πάρουν. Ίδια αναστάτωση θα δημιουργηθεί στο διδακτικό προσωπικό.
  • Υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πτυχία κατηγοριοποιούνται και για το ίδιο αντικείμενο υπάρχουν δυο και τρεις διαβαθμίσεις. Καθιερώνονται και διετή προγράμματα που θα εξαρτώνται πλήρως από τις «ορέξεις» των επιχειρηματιών. Τι σημαίνει αυτό; Οι σπουδές και η έρευνα δεν θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά την «ανάπτυξη» των επιχειρήσεων. Αν για παράδειγμα μια εταιρεία τροφίμων θέλει να προωθήσει τα μεταλλαγμένα, ή τα fast food το Τμήμα τεχνολογίας Τροφίμων θα κάνει έρευνα γι’ αυτά ώστε και με τη «βούλα» της επιστήμης να θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση.
  • Με τα διετή προγράμματα εξασφαλίζεται φθηνό και ευέλικτο προσωπικό, χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις είτε με το πρόσχημα της μαθητείας είτε με άλλες συμφωνίες που θα προκύψουν μεταξύ των αποφοίτων και των επιχειρήσεων.

Όλα θυσία στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου και της «ανάπτυξής τους» που καμιά σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες, τη σωστή λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και την αποστολή του.

Τι πρέπει να απαιτήσουμε;

  • Κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, υποδομές και μόνιμο προσωπικό
  • Ένα και μόνο πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου, μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Δουλειά με δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες που έχει σήμερα ο εργαζόμενος και η οικογένειά του.
  • Επιστήμη και έρευνα που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε πραγματική αναβάθμιση των σπουδών. Αλλιώς, για μια ακόμη φορά κάποιοι λίγοι (βιομήχανοι, εφοπλιστές) θα τρίβουν τα χέρια τους από τη «νέα ευκαιρία» που τους δόθηκε και ο λαός θα βλέπει να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η επιστήμη και η μόρφωση των παιδιών του.