Την πλήρη διαφωνία της εκφράζει με επιστολή η Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάων – Νέας Περάμου για τον προϋπολογισμό 2018 του Δήμου.

Επί της αρχής διαπιστώνει ότι ο περιορισμός της κρατικής επιχορήγηση εξαναγκάζει τον Δήμο να βάλει περισσότερους φόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δράσεις του και ιδιαίτερα την κοινωνική του πολιτική.
Επισημαίνει ότι οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία δεν θα έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση ενώ διάφορες δομές οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν.

Η ΛΣ καλεί τους δημότες σε οργανωμένο αγώνα τον οποίο χαρακτηρίζει ως την μόνη αποτελεσματική μέθοδο για τους πολίτες να εισπράξουν αυτά τα οποία δικαιούνται.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2018 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του δήμου, αφού αποτυπώνει τον χαρακτήρα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί για όλη τη χρονιά. Εμφανίζει τις πηγές εσόδων του Δήμου αλλά και τις προτεραιότητες που αυτός θέτει για τα έργα που πρέπει να γίνουν στην πόλη μας. Τι φαίνεται λοιπόν μέσα από τον φετινό προϋπολογισμό;

 • Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται σταθερά σπρώχνοντας τον Δήμο να αναζητήσει έσοδα επιβάλλοντας τέλη και φόρους, να «αξιοποιήσει» την περιουσία του, να μειώσει διάφορες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, να επιβαρύνει τελικά ακόμη περισσότερο την τσέπη των δημοτών.
 • Τα έργα, προκειμένου να έχουν την έγκριση του «ελεγκτικού μηχανισμού της Περιφέρειας» πρέπει να είναι ανταποδοτικά δηλ. να αποφέρουν κέρδη ή να γίνουν με Σύμπραξη με Ιδιώτες, να συμφέρουν δηλ. επιχειρηματικά. Τι σημαίνει αυτό; Δεν εγκρίνονται έργα απαραίτητα για το λαό, έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης, έργα για την Υγεία, την Εκπαίδευση, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Τζάμπα καμαρώνουν για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που ήρθε να κάνει φιέστες πάνω στις λάσπες και τους νεκρούς μας από τις πρόσφατες πλημμύρες. Παραμένουμε εκτεθειμένοι στην επόμενη πλημμύρα, για να την αποδώσουμε πάλι «στην κλιματική αλλαγή» ή το πολύ να κάνουμε καμιά λιτανεία και μας λυπηθεί ο Θεός. Κι οι πληγέντες ακόμα περιμένουν την αποζημίωση-κοροϊδία που τους έταξαν… Καμαρώνουν ακόμη για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «είναι μαζί μας(!) στον αγώνα για τον βωξίτη» και δεν βλέπουν πως την ίδια στιγμή ψηφίζει νόμους που επιτρέπει τους μεγαλοεπιχειρηματίες να αλωνίζουν γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το περιβάλλον.
 • Η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία θα επιδεινωθεί αφού η πενιχρή χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
 • Μια σειρά υπηρεσιών του Δήμου θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν καθώς θα βασίζονται σε ληξιπρόθεσμες επιδοτήσεις ΕΣΠΑ, σε έναν στρεβλό εθελοντισμό, σε συμβάσεις εργασίας που κρατούν τους εργαζόμενους σε μια διαρκή ομηρία. Και συμπληρώνει το τοπίο η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες –όποιες θεωρήσουν ότι τους συμφέρει- και οι απαραίτητες «αγαθοεργίες» μεγαλοεπιχειρηματιών-σωτήρων που συμπάσχουν μαζί μας….
 • Η ύδρευση-αποχέτευση θα συνεχίζει να βασανίζει πολλούς δημότες μας ενώ όλοι μας θα δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με τους αυξημένους λογαριασμούς, την ανεργία, τη μόνιμη απειλή των κατασχέσεων και της διακοπής ρεύματος και νερού.

Στην μονότονα επαναλαμβανόμενη απάντηση «και τι θέλετε να κάνουμε, αφού το κράτος δεν χρηματοδοτεί» τους λέμε πως η Δημοτική Αρχή σήμερα έναν δρόμο μπορεί να ακολουθήσει: Ή θα στηρίζει αυτούς που έχουν τον πλούτο στα χέρια τους ή θα είναι με τον λαό που τον παράγει. Ενδιάμεσοι δρόμοι δεν υπάρχουν κι όσοι τους κατασκευάζουν κοροϊδεύουν τον λαό για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα αυτών που τον εκμεταλλεύονται. Ξεκάθαρα πράγματα.
Αυτόν τον δύσκολο καιρό ο λαός δεν πρέπει να λυγίσει, δεν πρέπει να υποταχτεί στη μοίρα του. Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Εμείς έχουμε τη δύναμη και με τον οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας! Δεν πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε:

 • Αποζημίωση των πληγέντων στο 100% της ζημιάς
 • Έργα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής θωράκισης. Ρέματα σε διάφορες περιοχές σε Μέγαρα και Ν. Πέραμο πρέπει άμεσα να διευθετηθούν (Κουλουριώτικο Μονοπάτι, Αγίου Δημητρίου, Έξω Βρύση, Μαυραντζά κλπ.). Να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα υδροδότησης σε Κινέττα και Αλεποχώρι. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Ν. Πέραμο.
 • Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια του κράτους και της τράπεζας.
 • Επαρκής χρηματοδότηση για Υγεία, Εκπαίδευση, Αθλητισμό και Πολιτισμό χωρίς ανάμειξη ιδιωτών.
 • Να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος κάτω από τη Σχολή Πυροβολικού για να κινούνται με ασφάλεια οι μαθητές.
 • Μόνιμες θέσεις εργασίας για τους υπαλλήλους του Δήμου, να σταματήσει η ομηρία και η μαύρη εργασία.
 • Έργα οδοποιίας στην πόλη και κατάργηση των διοδίων.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί το λαό να μην απογοητεύεται, να μην παραιτηθεί από τον αγώνα που όλοι πρέπει να δώσουμε για τη ζωή και την κοινωνία που ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!