Με έμφαση κατά του σχεδιαζόμενου Χώρου Ταφής Υπολειμμάτων στα Μέγαρα όπου θα συγκεντρώσει σκουπίδια του ενός τρίτου της Αττικής, η Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων προτάσσει τη δική της θέση η οποία έχει δύο άξονες.

Όχι στον ΧΥΤΥ, ΟΧΙ στην εμπλοκή των ιδιωτών στην διαχείριση των σκουπιδιών.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης η οποία ακολουθεί περιγράφει με λεπτομέρεια τις θέσεις επισημαίνοντας επίσης και άλλα θέματα αιχμής σχετικά με την ζητούμενη τοπική ανάπτυξη στην περιοχή.

«Δικαιολογημένη αγανάκτηση έχει προκαλέσει η πρόθεση του ΕΣΔΝΑ για δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή μας (λατομεία Σταμέλου). Ο σχεδιασμός αυτός έρχεται να επιδεινώσει δραματικά το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον και το βιοτικό επίπεδο του λαού, που δέχεται ένα ακόμη «χαστούκι» ύστερα από τις πλημμύρες και τις φωτιές. Ένας ΧΥΤΥ κοντά στον οικιστικό ιστό, στη βιομηχανική ζώνη και τον κάμπο των Μεγάρων θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.  Πρώτα ο βωξίτης, τώρα αυτό! Αντί να υπάρξει σχεδιασμός για έργα αποκατάστασης παλιών λατομείων και άλλων ρυπογόνων εκμεταλλεύσεων με δεντροφυτεύσεις, πάρκα, χώρους πολιτισμού κλπ. ώστε να αντισταθμιστεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση, μεθοδεύουν ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση! Βρίσκονται τόσο μακριά από μας και τις ανάγκες μας….

Έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές στα φτωχά λαϊκά στρώματα  ζητώντας να βγουν επιτέλους από τη γωνιά τους και να δώσουν αγώνα για την κάλυψη τώρα των δικών τους αναγκών! Να θυμίσουμε το περσινό Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε εδώ στα Μέγαρα μετά τις πλημμύρες και σύσσωμες οι Δημοτικές Παρατάξεις έτρεξαν να το υποδεχτούν χαρακτηρίζοντάς το «ιστορικό γεγονός»! Ήταν τότε που η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ λέγοντας πως οι σχεδιασμοί τους δεν έχουν σχέση με το λαό αλλά με την κερδοφορία του κεφαλαίου που θα φορτώσει νέα προβλήματα στις πλάτες μας. Κι ήρθε ύστερα η φονική πυρκαγιά και τώρα τα σχέδια για ΧΥΤΥ στην περιοχή….. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμη φορά…

Ξεσηκώθηκαν τώρα οι «θιασώτες της ανάπτυξης» και μιλάνε για περιβαλλοντική καταστροφή και περεταίρω υποβάθμιση της περιοχής. «Απατημένοι σύζυγοι» για μια ακόμη φορά εμφανίζονται «εξοργισμένοι» για το «είδος της ανάπτυξης» που μας επιφυλάσσουν, ενώ αυτοί άλλα ονειρεύονταν για την περιοχή. Νισάφι πια! Ας τελειώνουμε με την κοροϊδία! Αυτή είναι η ανάπτυξή τους κι αυτήν την ανάπτυξη υπηρετούν! ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και τα μελλοντικά κυβερνητικά δεκανίκια τους εμφανίζονται σε πάνελ, συγκεντρώσεις, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και άλλα λεν τη μια, άλλα την άλλη επιχειρώντας να συσκοτίσουν την πραγματικότητα: ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΥΒΕΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων φορτώνοντας τα βάρη στο λαό ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, πριν την κρίση και πολύ περισσότερο μετά. «ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ»! Όλη η διαχείριση των αποβλήτων, από την αποκομιδή ως την μεταφορά, την επεξεργασία και την ταφή ή την καύση αποτελεί χρυσοφόρο πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας. Κόμματα και παρατάξεις που συμφωνούν με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δεν μπορούν να ξεφύγουν από το πλαίσιο αυτό και οι επιμέρους διαφορές τους αφορούν στη διαχείριση κι όχι στην ουσία τη πολιτικής που πιστά που υπηρετούν. Π.χ. κυβέρνηση και ΕΕ προωθούν δημιουργία ΧΥΤΥ και μονάδες επεξεργασίας με μεγάλο όγκο σκουπιδιών σύμμεικτων, που δίνουν μεγαλύτερα κέρδη στις επιχειρήσεις από την αξιοποίησή τους. Οι δήμοι επιθυμούν διαδημοτικές συνεργασίες δίνοντας «στα λόγια» έμφαση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, όμως συμφωνούν τελικά – έστω και συγκαλυμμένα ελέω ψήφων – στο κύριο: Στην ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών και στη μετατροπή τους σε εμπόρευμα. Και βέβαια, για ποιον ΧΥΤΥ μιλάμε, όταν δεν υπάρχει μονάδα επεξεργασίας; Μήπως θα είναι ΧΥΤΑ ή μάλλον χωματερή;

Εμείς λέμε πως σε αυτό το οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους, πραγματική λύση για το λαό δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως δεν μπορεί να βρεθεί για τις πλημμύρες και τις φωτιές που θα συνεχίσουν να μας βασανίζουν. Γι’ αυτό και δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία άλλη, που την εξουσία θα έχει ο λαός. Σήμερα, συμμετέχουμε στον αγώνα ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή καλώντας το λαό να αγωνιστεί για:

  • Άμεση διερεύνηση νέων χώρων με επιστημονικά κριτήρια εκ των προτέρων γνωστά. Ούτε σκέψη για δημιουργία ΧΥΤY στην περιοχή των Μεγάρων που δεν σηκώνουν άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Να αναζητηθεί και εκτός της Αττικής λύση, στο πλαίσιο διαπεριφερειακής συνεργασίας.
  • Κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσια διαχείριση, χωρίς συμμετοχή ιδιωτών, με κρατικό κατασκευαστικό φορέα υλοποίησης.
  • Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση κομποστοποίηση και τελική κατάληξη σε ασφαλείς ΧΥΤΥ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τις τσέπες του λαού μέσω ανταποδοτικών τελών. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο που έχει –άμεσα και έμμεσα-τη βασική ευθύνη για τη ρύπανση του περιβάλλοντος».