Μπορεί η τεχνολογική εξέλιξη να έχει προοδεύσει, μπορεί τα μηχανήματα να έχουν αντικαταστήσει τα ανθρώπινα χέρια σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής παραγωγής, υπάρχουν ακόμα λάτρεις του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής κρασιού και το κάνουν με αγάπη, προσωπική φροντίδα και εργασία απολαμβάνοντας τους καρπούς των κόπων τους.

Ο Σωτήρης Χατζής, επάγγελμα ναυπηγός, δεν παύει να συντηρεί την οικογενειακή αγροτική περιουσία του ασχολούμενος με την παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού στην περιοχή των Μεγάρων.
Γι’ αυτόν έχει μεγάλη σημασία να προσέχει ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργεί τα ελαιόδεντρα και τα κλήματα της αμπέλου.

Ωστόσο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να διαθέσει μέρος της παραγωγής σταφυλιού στην παραγωγή κρασιού για κατανάλωση από την οικογένειά του και την τέρψη των φίλων του.

Στο πατητήρι το οποίο κατασκεύασε στον κήπο του σπιτιού του, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Πευκενέας, επιμένει να ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο πατήματος των σταφυλιών, και της υπόλοιπης διαδικασίας έως ότου ο μούστος φθάσει στο κελάρι του όπου τηρούνται οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αερισμού για την συντήρηση και ζύμωσή του και τη μετατροπή του σε εξαιρετικό μεγαρίτικο κρασί για το οποίο μόνο θετικά σχόλια αποσπά διαρκώς.

Όπως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια περίπου 1500 κιλά σταφυλιών μεταφέρθηκαν στο πατητήρι από το αμπέλι του στην περιοχή Χάνι και συγκεντρώθηκαν όχι λίγα άτομα να πάρουν μέρος στο πάτημα και στο στύψιμο.

Μεταξύ των προσκεκλημένων, πολλοί νέοι, κάτω των 30, βρέθηκαν και συμμετείχαν και πήραν τη χαρά που δίνει η συμμετοχή σε εργασίες του πρωτογενούς τομέα.
Πάτησαν, φτυάρισαν, γέμισαν το μαγγάνι, έστυψαν, ενώ σε όλες τις φάσεις απόλαυσαν τη ροή του μούστου από το πάτωμα του πατητηριού στον παραδοσιακό λάκκο συλλογής του.

Το εξαιρετικής περιεκτικότητας σε μούστο σταφύλι και το γράδο το οποίο ξεπέρασε τους 13 βαθμούς γέμισαν με ικανοποίηση τον ιδιοκτήτη.

Στην ανάπαυλα, μεταξύ πατήματος και στυψίματος, οι προσκεκλημένοι παρακάθησαν στο γεύμα που παρέθεσε ο νοικοκύρης ευχόμενοι καλή σοδειά και καλά μπερκέτια.
Στο τέλος της διαδικασίας του πατήματος οι προσκεκλημένοι έφυγαν με μπουκάλια μούστο και στο χέρι μια καλή συνταγή για παρασκευή μουσταλευριάς προσφορά από την κ. Ματίνα Χατζή η οποία ήταν η ακούραστη οικοδέσποινα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ευχαριστούμε κι εμείς τον αγαπητό φίλο Σωτήρη για την πρόσκληση και του ευχόμαστε να είναι πάντα άξιος και να γεμίζει χαρά το σπίτι του.